Door Marius Brugman

Rob van Dijk was twintig seizoenen lang actief als keeper in de eredivisie, onder meer bij RKC, Feyenoord en FC Utrecht. Uit de talloze spelers die hij in die tijd leerde kennen, stelt hij nu zijn favoriete elftal samen.

Rob van Dijk

Rob van Dijk maakte in het seizoen ’92-’93 zijn debuut in het betaald voetbal; in 2012, twintigjaar later, keepte hij zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau. Meteen na zijn actieve keeperscarrière kon Van Dijk bij Excelsior aan de slag als keeperstrainer. Inmiddels werkt hij in diezelfde functie bij de jeugd van Feyenoord. De stap naar hoofdtrainer zal hij nooit maken. “Ik heb niet de ambitie om ooit trainer of coach te worden. Ik heb nu de benodigde diploma’s als keeperstrainer, en dat vind ik ook veel leuker om te doen.”

In zijn lange loopbaan speelde Van Dijk met vele topspelers samen. Na even nadenken is hij tot de volgende tien – géén elf – favoriete spelers gekomen. Over de vacature voor doelman zegt hij: “Dit is mijn favoriete team van spelers waar ik mee heb samengespeeld. Dan wil ik daar natuurlijk wel zelf in staan.”

Doel: Rob Van Dijk
Rechtsback: Michel Breuer: “Aanvallers moesten altijd minimaal twee keer langs hem voordat ze hem kwijt waren. En met hem kon ik ook buiten het veld goed opschieten.”
Rechter centrale verdediger: Tim Bakens. “Dat vond ik altijd een erg goede verdediger, die in de kleedkamer ook voor sfeer kon zorgen.”
Linker centrale verdediger: Ron Vlaar. “Dat is gewoon een ontzettend goede verdediger. Maar ik denk dat iedereen dat wel weet.”
Linksback: Carlos van Wanrooy: “Buiten het veld was het een hele rustige jongen, maar eenmaal binnen de lijnen veranderde hij in een echte pitbull.”

Linkshalf: Miralem Sulejmani. “Hij was bloedsnel. Als we voorstonden en op onze eigen helft terugzakten, kon je bijna blind de ballen op hem naar voren schieten. Weinig spelers konden hem bijbenen.”
Centrale middenvelder: Paul Bosvelt. “Hij had altijd heel veel overzicht en gaf rust op het veld.”
Rechtshalf: Yuri Cornelisse. “Ik heb nooit iemand gezien die zo’n goede conditie had. Hij blééf altijd maar lopen; dat was echt niet normaal.”

Linksbuiten: Rick Hoogendorp. “Hij had de gave om altijd belangrijke doelpunten maken. Ook was hij een heel prettige jongen om mee samen te werken.”
Spits: Roy Makaay. “Die behoeft eigenlijk geen verdere uitleg.”
Rechtsbuiten: John Dahl Tomasson “Hij heeft natuurlijk een prachtige carrière gehad, en hij was altijd heel serieus met zijn vak bezig. Ook als assistent-trainer bij Excelsior heb ik met hem samengewerkt. En ook daar had hij altijd alles tot in de puntjes voorbereid.”

Naast zijn basiself wil  Van Dijk graag nog twee spelers als reserve meenemen. Als stand-in voor de centrale verdediging kiest hij daarbij voor Peter van den Berg. “Met hem heb ik altijd heel prettig samengewerkt, binnen en buiten de lijnen van het voetbalveld.” En voor de kleedkamerhumor is Jurgen Streppel, nu werkzaam als trainer van SC Heerenveen, belangrijk. “We hadden destijds bij RKC een materiaalman. Toontje noemde wij hem. Dat was een ontzettend vriendelijke man, maar hij was erg klein en Toontje had een handicap waardoor hij niet goed ter been was. Ik kan me herinneren dat we hem ooit voor de training op een kast van anderhalve meter hoog in de kleedkamer hebben gezet. Toen we terugkwamen zat hij nog steeds op die kast! Hoorde je hem in de gangen al roepen dat we hem eraf moesten helpen. Ja, bij dat soort gebeurtenissen was Streppel vrijwel altijd betrokken.”