Patrick Ax anno 2018

“Mijn favoriete elftal samenstellen, dat is nogal een gewetensvraag,” zo begint Patrick Ax (ExProf van o.a. Go Ahead, De Graafschap en N.E.C.) aan deze opdracht. “Zo heb ik er nog nooit naar gekeken, moet ik eerlijk zeggen. In het doel zou ik Kevin Moeliker zetten. Rechtsback: Pieter Collen. Hij heeft ook bij Feyenoord gespeeld. Linksback: Jeffrey Leiwakabessy. Rechts centraal kies ik voor de verdediger Peter Wisgerhof en links centraal Danny Hesp. Rechts op het middenveld komt Remco van der Schaaf te staan. Ik denk alleen dat hij me vermoordt als hij tussen al die N.E.C.’ers staat…

Als linkermiddenvelder kies ik voor Robert Fuchs en op 10 Nicky Hofs. Ik speelde eigenlijk altijd 1-4-3-3, daarom kies ik voor Nicky Hofs als de voorste middenvelder. Zelf zou ik linksbuiten willen spelen. Jack de Gier wil ik als spits inzetten. Voor de rechtsbuitenpositie laat ik mijn oog vallen op Bart Latuheru. Ik hou van de spelvorm 1-4-3-3 met de punt naar voren, omdat ik de voorkeur geef aan aanvallend voetbal. Ik speel met een tien, aanvallend dus, in plaats van met een zes verdedigend. Tegenwoordig zie al die Duitse teams inzakken met vijf verdedigers en dat vind ik niets.

Dit is een beetje de selectie waarmee we bij N.E.C. heel succesvol waren. Er staan nu een paar jongens van Vitesse tussen, die hebben niet bij N.E.C. gespeeld. Ik zou het met dit elftal nog wel een keer willen proberen. Of het lukt, dat weet ik niet … want meer dan de helft hiervan is al versleten.”