Hij woont in Rotterdam, werkt fulltime aan het Talent Development Management bureau SeiSei – met onder meer kickbokser Rico Verhoeven aan boord – en voetbalt alleen nog in de zaal. Zijn naam? Orlando Engelaar, ExProf van onder meer NAC, PSV en FC Twente.

PSV’er Orlando Engelaar verlaat het veld. Foto: Pro Shots.

Inmiddels speelt Engelaar een jaar bij zaalvoetbalvereniging Zwarte Pijl. Het vriendenteam dat toen werd opgericht, werd door de club meteen als hoogste team ingedeeld. Engelaar, die in de zomer van 2015 stopte, is ook in de zaal een evenwichtige voetballer. Aanvoerder Urbian Custen: “Hij is rustig aan de bal, zoals hij als mens ingetogen is.” Engelaar speelt vaak vanaf rechts en komt dan naar binnen om het met links af te maken. Hij is de enige ExProf binnen het team, dat in de eerste klasse uitkomt.

Over zijn favoriete team zegt de 38-jarige Engelaar: “De meeste van de spelers met wie ik heb gevoetbald, spelen nog. Het is dus niet zo eenvoudig om dus een elftal van mijn beste medespelers samen te stellen, maar Edwin van der Sar staat op de goal. Daarvoor staan Khalid Boulahrouz, André Ooijer, Rob Wielaart en Gio van Bronkhorst. Op het middenveld Alfred Schreuder, Mark van Bommel en Clarence Seedorf. Voorin Earnest Stewart, Van Nistelrooij en Kevin Kurányi, met wie ik bij Schalke 04 speelde. Mag dat, een Braziliaan in dit team? Nou, ik weet even geen ander, en Kurányi was echt beregoed.”

“Of ik tevreden ben met mijn loopbaan? Dat weet ik niet. Ik heb ups en downs gekend. Mijn hoogtepunt was uiteraard het EK van 2008 (Engelaar stond daar in de basis onder bondscoach van Basten, red.). En mijn eindeloze knieblessures had ik kunnen missen als kiespijn.”