Door René Wesseling

We zaten op dezelfde lagere- en middelbare school. We woonden in dezelfde buurt. We hadden allebei een mooie jeugd, maar hij had talent en ik twee linkerbenen.  Hij was sportman op en top. en het lukte hem om betaald voetbal te spelen bij Haarlem. Dit jaar zou Ortwin Linger 53 jaar zijn geworden. 

Trots
Hij overleed twee dagen nadat het SLM-toestel (in 1989 bij Paramaribo) was neergestort. De dag voor zijn vertrek met het Kleurrijk elftal had ik hem nog gesproken in de Amsterdamse Poort. Hij had zin in de reis en was vereerd dat hij geselecteerd was. Op de een of andere manier was ik trots op hem.

Wat als…
Ortwin was een verdediger die je niet vaak tegenkomt, ook niet in het hedendaagse voetbal. Hij was snel en beestachtig sterk. Het is dat hij van Surinaamse afkomst was anders had hij minimaal bij de Top 3 van Nederland gespeeld. Maar goed aan ‘wat als’ wil ik verder niet denken.

Ortwin Linger

Het AC
Op de middelbare school (het Augustinus College, wat nu het het Bindelmeer College is) krioelde het van sporttalent en veel van die talenten hebben hun doelen bereikt. Alleen al op voetbalgebied kan ik zo een aantal spelers noemen: Ruud Hesp (Barcelona), Steven van Dorpel (Volendam), Ulrich Cruden (NEC) en Chris Angel (Heerenveen). In die omgeving groeide Ortwin op. Een gezonde balans tussen leren en sporten was op het ‘AC’ het streven.

Voorbeeld
Ortwin is voor mij een voorbeeld van hoe snel het kan gaan. Hoe hij zijn doel haalde, maar ook dat het dus ook zomaar voorbij kan zijn. Toen hij overleed kreeg Carpe Diem voor mij betekenis. Het stoort mij dat Ortwin nauwelijks herinnerd wordt, waarschijnlijk omdat hij als verdediger niet echt in de schijnwerpers stond. Scorende spitsen zijn vaak voor de media belangrijker. Er gaat geen jaar voorbij dat ik niet aan hem denk. Zijn inzet, zijn talent, zijn manier van leven… Hij is het voorbeeld voor de jeugd die wat wil bereiken.

Standbeeld
Het zou wat mij betreft een mooi gebaar zijn als ter gelegenheid van zijn geboortedag en nooit behaalde 50-jarige leeftijd een memorial georganiseerd wordt (met een standbeeld op Holendrechtplein in de Bijlmer) waar hij de eer en erkenning krijgt die hij verdient.

* Wikipedia
Ortwin Linger (17 september 1967 – 10 juni 1989) was een Surinaams-Nederlands voetballer die als rechtsback speelde. Hij begon bij FC Abcoude en JOS Watergraafsmeer en kwam in 1982 bij Haarlem waar hij in 1987 bij het eerste team kwam. Ortwin overleed drie dagen na de SLM-ramp aan zijn verwondingen. In die drie dagen werd hij patiënt X genoemd; door de totale chaos die in het ziekenhuis heerste en Lingers eigen onvermogen om te communiceren (hij kon alleen nog maar met zijn ogen knipperen) bleef zijn identiteit lange tijd een mysterie. Zijn naam stond zowel op de dodenlijst als de lijst van vermisten, waardoor zijn familie dagenlang doodsangsten uitstond. In die tijd werd de familie bijgestaan onder andere door Dick Advocaat (Ortwins coach bij Haarlem) die een goede band onderhield met Ortwins moeder. Hij werd uiteindelijk geïdentificeerd door zijn oom (die alle ziekenhuizen afgestruind had met een foto van Ortwin) en Stanley Menzo aan de hand van zijn gebit en zijn gespierde kuiten.