Amsterdam, 14 maart 2018. De altijd goed gemutste Ardesch is dan nog bij de boekpresentatie van ‘Cruijff 14’ aanwezig. V.l.n.r. Gerdo Hazelhekke, Dick Schoenaker, Sjaak Swart en Hennie Ardesch.

Oud-doelman Henny Ardesch is vandaag (di. 26 nov.) onverwachts overleden. Ardesch werd 76 jaar.

Ardesch keepte in de jaren ‘60 en ‘70 voor Sportclub Enschede, FC Twente, ADO, FC Den Haag, Go Ahead Eagles en VVV. Ook was hij nog een jaartje actief in de Verenigde Staten. Hij was een bekende verschijning in het regionale voetbal. Zo was hij een tijdje verslaggever van het amateurvoetbal bij Radio Oost.

Ook was hij keeperstrainer, onder meer bij de vrouwen van FC Twente, vervulde hij ook nog de rol van teammanager en was hij de initiatiefnemer van de Twentse keepersschool. De laatste jaren verzorgde hij rondleidingen voor de club in De Grolsch Veste en was hij actief voor Scoren in de Wijk. Ardesch was bijna nog bijna dagelijks op het stadion van Twente te vinden.

Ardesch, de schoonvader van oud-international Sander Westerveld, maakte in 1965 de overstap mee van Sportclub Enschede naar de nieuwe club FC Twente. Al snel verhuisde hij naar ADO waar hij tweede keeper was achter de legendarische Ton Thie.

In 1971 zag hij een transfer naar Atletico Madrid afketsen, omdat in Spanje grenzen voor buitenlandse voetballers dichtbleven. Na zijn terugkeer bij FC Twente was hij vooral tweede doelman achter Piet Schijvers. Toch kwam hij in het seizoen dat FC Twente de UEFA-Cup finale haalde nog tot meerdere optredens. Na zijn actieve carrière was hij onder meer ook technisch directeur bij Heracles Almelo.

Zijn overlijden komt volslagen onverwachts. De oud-doelman had zondag nog contact met hoofdredacteur Maarten Bax over het maken van een interview gelardeerd met wat foto’s uit zijn privé-archief. Helaas, het heeft niet zo mogen zijn…