Door Erik Riemens

Henk van Steeg is zo’n voetballer die je mag scharen in de categorie ‘betaald voetbalspelers die het maximale uit hun carrière hebben gehaald’. Dat beaamt de Zwollenaar zelf ook. Tegenwoordig speelt hij regelmatig mee met oud-PEC Zwolle en is hij nog actief in de zaal.

Van Steeg in actie voor FC Zwolle. FOTO: Jan Drost.

Prijsvraag. Wie stond in het eerste divisie klassement van VI in de winterstop van 1999/2000 bovenaan? Dat was Henk van Steeg, notabene in zijn debuutjaar als prof. “Ik voetbalde destijds bij de amateurs van VVOG in Harderwijk. Dwight Lodeweges ging halverwege het seizoen 1998/1999 naar FC Zwolle als opvolger van Jan Everse. Dwight vroeg mij of ik twee weken wilde meetrainen als een soort stage. Dat beviel wederzijds. Ik tekende daarna een contract voor twee seizoenen, maar eigenlijk was ik helemaal niet bezig met profvoetballer worden. In 1999 was ik 25 jaar. Als Dwight op dat moment geen trainer was geweest, dan had ik nooit in het betaalde voetbal gespeeld.”

“In de zomermaanden trainde ik volle bak door voor mezelf. Ik werd basisspeler. Daar verbaasde ik mezelf nog het meest over, want ik had gedacht aan wat invalbeurtjes en dan langzaamaan bij de eerste elf te komen. Ik maakte mijn officiële debuut tegen NAC, dat later kampioen werd. We wonnen toen met 4-3. Ik maakte al na ongeveer zes minuten de 1-0 en was ook betrokken bij de overige goals. Het was meteen één van mijn betere wedstrijden en ik kreeg een acht in de VI. Het was al met al een vliegende start.”

Uiteindelijk voetbalde de noeste middenvelder vier seizoenen in Zwolle. Hoogtepunt was het kampioenschap in 2001/2002 onder leiding van trainer Paul Krabbe. Van Steeg de eredivisie in, maar zonder trainer Krabbe die werd ingeruild voor Peter Boeve. Daar had de inmiddels 43-jarige commercieel manager bij EE Accommodations, niet een echt goede klik mee. Bovendien liep zijn contract af. Het werd een matig seizoen op het hoogste niveau met 20 duels en nul doelpunten.

Verhaal gaat door onder de foto.

Van Steeg was tot oktober vorig jaar nog assistent-trainer van Sparta Nijkerk. FOTO: Marjet van Ruitenbeek.

Zodoende verliet Van Steeg Zwolle en koos hij voor Cambuur Leeuwarden, waar hij van 2003 tot 2005 onder de pannen was. “Dat werd niet zo’n succes, we stonden op een gegeven moment bijna onderaan in de eerste divisie. Daarna heb ik nog een jaar bij Spakenburg gevoetbald. Daar was om de één of andere reden het verwachtingspatroon vrij hoog. Er werd zo’n beetje verwacht dat ik de zelf gegeven voorzetten ook zelf zou inkoppen. Zo was ik helemaal niet. Ik was geen type spelverdeler, maar wel iemand die anderen beter kon laten spelen, omdat ik veel vuil werk opknapte. Daarna sloot ik mijn loopbaan af bij Sparta Nijkerk, waar ik ook ooit begonnen was.”

“Ik zei meteen van ik word nooit trainer, maar toen Marco Roelofsen die ik heel goed kende van Zwolle, mij vroeg om assistent bij Sparta Nijkerk te worden, zei ik toch ja. Dat duurde tot oktober vorig jaar. Toen werd Marco ontslagen en zei ik van we zijn er samen aan begonnen, dan eindigt het hier ook. Nu heb ik geen functie meer in de voetballerij, wie weet ooit op het commerciële vlak.” Van Steeg tot slot: “Het leven komt zoals het komt. Ik heb zes geweldige jaren in het betaalde voetbal gehad. Bij Zwolle heb ik nog steeds een warm gevoel. Dat is echt mijn club. Als ik op alles terugkijk, dan had ik het nooit willen missen.”

* Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Erik Riemens van Mediabureau MEER.