Door Koen van der Eijk 

Barry Opdam is tegenwoordig werkzaam als jeugdtrainer bij FC Volendam en als rapporteur voor dagblad De Telegraaf. De ExProf speelde twaalf jaar lang bij AZ om via Red Bull Salzburg zijn carrière als profvoetballer bij FC Volendam te beëindigen. Tussendoor kwam Opdam ook acht keer voor Oranje uit. Bij AZ ziet Opdam zichzelf nog wel eens terugkeren, “maar voorlopig heb ik het ontzettend naar mijn zin bij Volendam.”

Barry Opdam in het shirt van AZ, de club waarvoor hij ruim 300 wedstrijden speelde.

Bij de FC uit Volendam heeft Opdam de jongens onder de vijftien jaar onder zijn hoede. “Ik vind met de jeugd werken ontzettend leuk en voorlopig wil ik mij daar verder in ontwikkelen. Het zijn jongens die in een bepaalde leeftijdscategorie zitten waarbij je echt nog het één en ander aan kan leren. Dat geeft veel energie.”

De successen van AZ in de Eredivisie en de KNVB-beker zijn Opdam niet ontgaan. “Dat is mooi om te zien, voornamelijk ook omdat ze met de jeugd op de goede weg zijn. AZ koopt weinig tot niks en lost dat allemaal met eigen jeugd op. Dat is voor de jongens die ik train in Volendam ook een belangrijk signaal.”

Terugkeren bij de club waar hijzelf twaalf jaar gevoetbald heeft ziet Opdam dus wel zitten, al is dat niet op korte termijn. “Dat zou natuurlijk altijd leuk zijn. AZ is toch de club waar mijn hart wel een beetje ligt. Het is niet iets waar ik nu mee bezig ben. We zullen het in de toekomst wel zien.”