Als kampioenen werden ze onthaald. En dat na verlies in de finale. ExProfs.nl gaat in een twintigtal korte verhalen terug naar het jaar 1974, toen het Nederlands elftal voor het eerst sinds zesendertig jaar weer aan een wereldkampioenschap deelnam en gelijk geschiedenis schreef. Een reeks verhalen met opvallende anekdotes.
Bij deze deel 9.

Van Hanegem in actie voor Oranje.

Ondenkbaar in 2018, maar de realiteit in 1974. Terwijl het toernooi in volle gang is, worden in het Oranje-hotel in Hiltrop volop contract- onderhandelingen gevoerd. Johan Neeskens tekent voor Barcelona en Ajax-manager Hans Kraay sr lukt het om Johnnie Rep drie jaar bij te laten tekenen. Intussen wacht de zwaar beladen confrontatie met de Argentijnen in de tweede ronde. Nederland is favoriet na de blakende 4-1 zege in de laatste wedstrijd van de poulefase. In het veld van de overgebleven acht landen wordt het team van Rinus Michels zelfs, met Brazilië en gastheer West-Duitsland, tot de favorieten voor de eindzege gerekend. Wim van Hanegem: “Elke wedstrijd merk je dat er vooruitgang is.” De middenvelder roemt de sfeer binnen de ploeg. Die is immers wel eens anders geweest.

Truus en Willem van Hanegem

Aan de vooravond van het treffen met Argentinië is Truus nog even langs geweest. Truus is niet alleen de (beroemde) vrouw van Van Hanegem, ze is veel meer. Zo heeft ze haar man met enkele kritische opmerkingen geconfronteerd. Die gele kaart tegen de Bulgaren was helemaal niet nodig. Van Hanegem geniet. Niet alleen van de komst van zijn vrouw en de sfeer in de groep, ook van de fans. “Het legioen is nog beter dan toen ik met Feyenoord in Milaan de Europa Cup veroverde. Als je al dat enthousiasme ziet, dat kunnen we ze niet teleurstellen. Die gasten hebben vijf uur in de auto gezeten om hier te komen. Grandioos.”

*** Volgende aflevering: over de wedstrijd tegen Argentinië… (en meer)