Drie en een half jaar geleden zette Gregoor van Dijk een punt achter zijn sportieve loopbaan. Sinds die dag is de ExProf van FC Groningen, Roda JC en FC Utrecht volledig uit het zicht verdwenen. Maar wij speurden hem op en vonden hem in Portugal. En Van Dijk houdt zich anno 2017 met hele andere zaken bezig. Een monoloog.

Gregoor van Dijk

“Ik heb een leuke carrière gehad,” zo trapt de pas 36-jarige Groninger af. “Toen ik stopte, op mijn 32e, was ik er echter klaar mee. Daar heb ik geen seconde spijt van. Ik kon het gewoon niet meer opbrengen. Ik heb veel trainers gehad, maar weinig goede. Daardoor verloor ik ook het plezier. Ze zijn nu ook allemaal angstig, die trainers. Ze spelen alleen maar verdedigend, op Erik ten Hag en Peter Bosz na. Bij mijn laatste club, Lanarca op Cyprus, had ik het echt goed, hoor. Ook qua betalingen. Toch kon ik het moeilijk opbrengen, wéér zo’n warming-up, weer die trainingen. Nee, een trainingsbeest ben ik nooit geweest. Toen dat verhaal van Verheijen kwam (Van Dijk doelt op de nieuwe trainingsmethodieken van Raymond Verheijen, red.) werd de warming-up opeens twintig, dertig minuten. Toen ik begon met voetballen was dat maar tien minuten. Je zorgde maar dat je warm was als de training begon. En geloof me, ik had toen net zoveel blessures.”

Van Dijk vervolgt: “Ik heb bij leuke, goede clubs gespeeld, allen in de subtop van Nederland. Roda was in mijn tijd een echte grote club. Ik heb veel gesprekken gehad met grotere clubs, zoals Feyenoord, maar het kwam nooit tot een transfer. Dan is de subtop blijkbaar toch jouw niveau. Jammer is dat ik vervelend bij FC Utrecht ben weggegaan. Daar heb ik spijt van. Toch denk ik dat ik ook daar nog wel via de voordeur naar binnen kwam lopen. Kijk, de laatste anderhalf jaar in Utrecht had ik waarschijnlijk wel met al mijn kritiek gelijk – zo ontbraken de juiste faciliteiten – maar ik bemoeide me gewoon te veel met andermans zaken. Ik was geen directeur of trainer, slechts een speler. Maar ik dacht dat ik alles tegelijk was, al was dat altijd wel met de goede bedoeling. Ik heb het gewoon verkeerd aangepakt en dat gaat op een gegeven moment tegen je werken. Zeker als je op het veld minder presteert.”

Van Dijk in ‘full action’ tijdens een partijtje padbol op zijn sportcentrum in Lissabon.

“Hoe ik in Cascais verzeild ben geraakt? Mijn vrouw is Portugese, komt daar vandaan. In Lissabon, op een half uur rijden, heb ik onlangs een eigen sportcentrum geopend. Padcenter Lissabon heet het. Je kunt er padbol en padel spelen, twee balsporten die in Nederland niet of nauwelijks bekend zijn. In Argentinië en Spanje zijn dit echter grote sporten. Portugal heeft inmiddels dertien padbol velden. Die heb ik, in een franchise, verkocht. De Portugezen spelen het vooral in de ochtend en avond. Padbol is eigenlijk een soort voetvolley met glazen zijkanten. Padel is een mix van tennis en squash dat je ook twee tegen twee speelt. Padbol is niet geschikt voor iedereen; je moet veel gevoel voor de bal hebben. Het is moeilijk een bal over dat net te spelen. Dat hangt ter hoogte van dat als een tennisnet. Daarentegen kan iedereen padel spelen. Tja, ik kom hier mijn dagen wel door. Heerlijk weer, een beetje sporten. Het bevalt me hier prima in Portugal.”

Voor meer info: www.padbol.pt