Folkert Velten, de voetballer die als lijfspreuk had ‘Een dag niet gescoord, is een dag niet geleefd.’

Velten speelde vanaf het seizoen 1988/1989 tot en met seizoen 1997/1998 voor Heracles Almelo, in die tijd SC Heracles genaamd. Hij maakte in 377 officiële wedstrijden 221 doelpunten weliswaar op Eerste Divisie niveau. Velten werd naast zijn ongekende scoringsdrift ook bekend als de voetballer die een carrière naar de top liet lopen. Hij wilde vanwege zijn hervormde geloofsovertuiging nooit op de Dag des Heeren spelen. Jaan de Graaf was niet voor niks een van zijn favoriete collega voetballers. Ook die weigerde op zondag zijn kicksen onder te binden. Ajax zou gedurende twee seizoenen behoorlijke belangstelling voor hem hebben gekoesterd, edoch Velten weigerde op zondagen te voetballen.

Zelf zei Velten daar ooit over: “De wedstrijd begint om half drie. Dan ben ik de hele zondagochtend al kwijt aan de voorbereiding. Dan is het onmogelijk om nog naar de kerk te gaan.” Veel later bleek dat Velten worstelde met de sociale controle in zijn geboortedorp Enter; de omgeving had veel invloed op hem. Later kwam er belangstelling uit de Bundesliga, maar concreet werd dat nooit. Dat zou ook te maken kunnen hebben dat Velten naast goals en God ook hield van een biertje en een shaggie zoals hij gewend was vanuit zijn amateurtijd bij voetbalclub Enter Vooruit.

Velten werd gezien als een echt clubicoon, de held van Almelo en omstreken. In het Polman Stadion van Heracles is een tribune naar schutter hem vernoemd. Hij beëindigde zijn actieve carrière in 1997/1998 na een beenbreuk. Nadat hij zijn schoenen aan de wilgen hing, bleef hij werkzaam bij Heracles als scout en assistent-trainer onder Peter Bosz en Gerjan Verbeek. Velten is dit seizoen trainer van zaterdag vierdeklasser SC Rijssen.

De hamvraag blijft: wat als God op de middenstip Folkert Velten zondagse vrijstelling had gegeven? Zou hij dan de échte top hebben gehaald?