Waar zit hij nu weer? Martin Koopman is een echte globetrotter. Zo langzamerhand weet niemand meer waar hij uithangt. Als trainer werkte de ExProf onder meer in Congo, Saoedi-Arabië, China en Griekenland. Maar nu? De oplossing: vakantie-eiland Aruba is de nieuwe standplaats van Koopman. We spraken hem op afstand.

Martin Koopman heerlijk genietend op het warme Aruba

“Het contact met de AVB, de Arubaanse Voetbal Bond, is al van de laatste vier jaar,” start Koopman. “Ik ben 38 jaar geleden getrouwd met een Arubaanse vrouw die ik heb leren kennen toen ze in Amsterdam de balletacademie deed. We brachten we onze vakanties altijd door op Aruba, dus ik ken het eiland inmiddels redelijk goed.”

Na zijn actieve loopbaan bij Go Ahead Eagles, FC Twente en SC Cambuur mocht hij diverse clubs trainen, zoals FC Den Bosch, Veendam en RKC. “Ik doorliep zowat alles wat je maar kunt bedenken.” Maar het buitenland bleef trekken. Die reis startte in 2002 bij Vita Club Congo Kinshasha. Daarna was Koopman in de weer als bondscoach, hoofdcoach, hoofd scouting en nu dan als technisch directeur en bondscoach van Aruba. Hij heeft een contract van drie jaar. In die tijd wil hij binnen de AVB een academie opzetten en de hele structuur en organisatie veranderen. “Natuurlijk allemaal zo dat het in de cultuur van Aruba past.”

Maar waarom gaat iemand dit avontuur aan op een zo’n klein, afgelegen eiland zonder enige voetbalhistorie? “Omdat ik deze mooie uitdaging niet wilde laten lopen. Ook blijf ik zo in de buurt van mijn vrouw, die hier inmiddels al drie jaar lesgeeft op een basisschool. Na mijn vele gereis hebben we besloten om ons huis in Nederland te verkopen en op Aruba te gaan wonen. Het leven is hier lekker relaxed. Je moet er wel geduld hebben. De tijden zijn niet zo scherp als in Nederland, maar dat had ik al duizend keer meegemaakt in het Midden Oosten, China en Afrika.”

Koopman vervolgt: “Het voetbal is hier matig. Als je dat wilt veranderen, zal je bij de jeugd moeten beginnen. De discipline-acceptatie zal binnen de academie en de clubs zeker een aandachtspunt worden. Mijn toekomst ligt voorlopig dus hier, al weet je het in het voetbalwereldje nooit. Ik moet het vooral naar mijn zin blijven hebben en progressie zien in waar we mee bezig zijn. Belangrijk is voor mij dat ik binnen de AVB de poppetjes ga zoeken die kunnen meedenken over waar we naar toe willen. Begin maart zijn we gestart met ons eerste project, de meisjes U17 selectiedagen. In augustus is de WK-kwalificatie voor deze meiden. Verder ben ik bezig met de jaarplanning voor de academie die we moeten opzetten voor de selecties U9 tot en met U17, jongens en meisjes. En tussendoor moet ik de A-selectie voor een toernooi in november formeren.”