Vanenburg in zijn element

Met een Europa Cup, een Europees Kampioenschap en liefst acht Eredivisietitels op zak kan Gerald Vanenburg zich met recht één van de grootste Nederlandse voetballer ooit noemen. Hij heeft tijdens zijn carrière de halve wereld gezien, maar op één plek is hij blijven hangen: Zuid-Afrika. De ExProf heeft daar zijn eigen ‘private lodge’ die hij verhuurt.

Een private-lodge met privé-kok, privé-helikopter, een jeep tot je beschikking en 1000 hectare grond waar prachtige wilde dieren op lopen. Het klinkt bijna als een droom voor veel mensen, maar het is werkelijkheid voor Vanenburg. Hij is eigenaar van een lodge met een gigantisch stuk grond. Samen met zijn zwager verhuren ze het pand aan mensen die willen genieten van een exclusieve vakantie. “Vroeger ging ik in de vakantie weleens naar een mooi vakantiepark, maar als je daar als voetballer heen gaat, heb je geen rust. Je blijft maar handtekeningen uitdelen en met mensen op de foto gaan. Begrijp me niet verkeerd, want ik ben alle mensen echt enorm dankbaar. Zij betalen immers het kaartje om naar het voetbal te gaan. Maar soms heb je gewoon echt je rust nodig en wat wij nu aanbieden, is daar geschikt voor”, aldus ‘Geraldinho’.

Het gebied waar de lodge staat, is ongeveer zo groot als tweeduizend voetbalvelden. Er loopt bovendien echt van alles rond. Bijna alle wilde dieren die je tegen zou kunnen komen in Afrika heeft de oud-middenvelder in zijn bezit. “Wat echt bizar is, is dat er kleine aapjes bij ons in het dak zitten. Die aapjes komen eruit als we ze eten geven en dan eten ze gewoon letterlijk uit je hand. Dat is echt niet normaal.” Bovendien is de ‘Big Five’ (de grootste vijf dieren, de olifant, de neushoorn, de luipaard, de leeuw en de buffel, red.) op een steenworp afstand te vinden. “Kijk eens naar het verschil met het Krugerpark. Daar rijd je op een pad – je ziet wel beesten links en rechts -, maar het innige gevoel dat wij creëren, hebben ze niet. Als je bij ons ’s avonds buiten de lodge zit, hoor je de leeuwen die op een kilometer of drie van je vandaan zijn. Dat maakt het uniek.”

De lodge van Vanenburg in Zuid-Afrika…

Omringd zijn door wilde dieren is voor veel mensen een apart gevoel. Men kan nog weleens gemengde gevoelens hebben als je vlak voor het slapen een slang in je ‘voortuin’ tegenkomt. Dat geldt niet voor Vanenburg, want hij kent geen angst. “In de zes jaar dat ik hier zit, heb ik denk ik tien keer gehad dat ik een slang ben tegengekomen. Normaal gesproken gaat een slang snel weg. Maar als het moet zou ik zo een slang oppakken. Ik weet gewoon zeker dat er niks zal gebeuren. Ik ben daar in ieder geval niet bang voor.”

Ondanks dat de zaken in Zuid-Afrika doorgaan, is Vanenburg nog niet fulltime bij zijn lodge. “Mijn zwager, eigenlijk ook mijn compagnon, zit daar wel al gesetteld. Bovendien heb ik ook zeker tien personeelsleden in dienst. We hebben bijvoorbeeld een fulltime kok, een fulltime dierenarts et cetera. Dus mijn afwezigheid betekent niet dat de lodge onbemand is, al vind ik het natuurlijk wel jammer dat ik daar niet zit, want het geeft me een speciaal gevoel. Als ik er een weekje ben, lijkt alles normaal te worden. Maar als ik dan weer het vliegtuig naar Nederland pak, heb ik na twee weken toch weer de drang om naar Afrika te gaan.”