Er zullen er maar weinig zijn: Ajacieden die hopen dat hun club vanavond de Europa Leaguefinale níet wint. Desmond Gemert is zo’n uitzondering. De verdediger, die ooit zeven wedstrijden in de hoofdmacht van de Amsterdammers speelde, heeft het niet zo op met Ajax.

Gemert (geheel links achterin) begeeft zich tien keer zo lief tussen kinderen met een downsyndroom als in de voetbalwereld.

Voor het zesde jaar op rij zette hij zich afgelopen weekend  in voor de MF Foundation, vlak voor de finale van Ajax in Stockholm. “Lekker werken met die kinderen met een downsyndroom. Dat geeft me zoveel voldoening, ongelooflijk. Die kids zijn puur. Heel wat anders dan het voetbalwereldje, die slangenkuil vol list en bedrog.” Gemert (52) geeft als voorbeeld van zijn aversie tegen de voetbalwereld het optreden van Ruud Gullit in het afgelopen weekend bij Rondo, het programma van Ziggo Sport. “Wat een kwijl, die man. Niet zo lang geleden zat hij in allerlei programma’s, van Pauw tot Jinek, om te klagen over Hans van Breukelen, die hem in zijn ogen oneerlijk had behandeld. Hij zou nooit meer een woord met Van Breukelen wisselen. En nu is hij door diezelfde Van Breukelen assistent-bondscoach geworden en houdt hij, als zogenaamde analist, zijn lippen op elkaar als het om spelers van het Nederlands elftal gaat. Waarom zit je daar dan? Rot op, ik heb er niets meer mee, met dat wereldje.”

Gemert is al weer heel waar jaartjes actief op de tram. Als bestuurder rijdt hij dagelijks zijn ritjes in de hoofdstad. “Van Amsterdam houd ik, van de huidige spelers ook, maar ik gun Ajax niet de cup. Ik denk ook dat Manchester United gaat winnen. Iedereen heeft het zo hoog op van Ajax, maar ik kijk best kritisch naar hun wedstrijden. En dan zie je dat Olympique Lyon in de Arena wel heel erg slecht verdedigde. Ook tegen Schalke had Ajax het nodige geluk. Ook toen was het door het oog van de naald. En dan te bedenken dat iedereen een paar weken ervoor moord en brand schreeuwde toen er met 1-1 tegen Excelsior gelijk werd gespeeld. Bosz moest oprotten, Traoré en De Ligt moesten eruit, enzovoorts. Maar ik vind het wel knap, hoor, dat Ajax de finale heeft gehaald.”

Gemert toen…

Zelf had Gemert ook een finale kunnen spelen, ware het niet dat zijn Pietje Bell-gedrag hem weer eens in de weg stond. “Zo’n anderhalve week voor de finale tegen Lokomotive Leipzig (in 1987) kwam Cruijff naar me toe. Hij vertelde me dat ik er rekening mee moest houden dat ik in de finale een basisplaats zou krijgen. Danny Blind was immers geblesseerd geraakt. Ik was zo blij dat ik ’s avonds gelijk de stad in dook. Blijkbaar heeft iemand me daar gezien, want al in het weekend kreeg niet ik maar Frank Verlaat – nota bene een jaar of drie, vier jonger en iemand die nog niet eens zijn debuut had gemaakt – een basisplaats tegen FC Utrecht. Toen wist ik eigenlijk al genoeg. Uiteindelijk kwam mijn gevoel ook uit. Ik zat niet eens bij de selectie voor de finale en was zelfs niet uitgenodigd voor de huldiging (Ajax won met 1-0, red.). Ik daar ook nooit een verklaring voor gekregen. Vlak erna ben ik naar N.E.C. gegaan.”

Gemert nu…

“Nee, ik heb niets met Ajax, ook al heb ik er gespeeld. Ik heb zelfs meer met Feyenoord. Bij Ajax worden er altijd spelletjes gespeeld. Natuurlijk, jongens als John Bosman, Frank Verlaat en Dick Schoenaker zijn echt, maar met types als Witschge, Menzo en Winter heb ik niets. Wat een kapsones. Overigens werd ik drie jaar geleden plotseling geroyeerd, toen ik bij de veteranen van Ajax speelde. Ik zou mijn contributie niet hebben betaald. Wat een onzin. Het was 170 euro. Daarvoor krijg je altijd een seizoenskaart, twee trainingspakken en een pakket kleding. Terwijl ik alles in mijn bezit had, zou ik dus geen contributie hebben betaald. Leg dat mij dan maar eens uit! En nee, ik sla me niet voor mijn kop dat ik zo’n finale heb gemist. Ik kijk niet achterom, en ik ben trots dat ik met Rijkaard, Koeman en Van Basten heb gespeeld. Ik heb naast het voetbal van het leven genoten – en er zijn er niet veel die dat kunnen zeggen.”

Gerelateerd verhaal: https://exprofs.nl/old-soldiers/pietje-bell-nu-trambestuurder/