‘Toen ik bij Ajax aankwam, verkeerde ik in een totale shock,’ zo blikt Turay terug. ‘Ik keek mijn ogen uit, alles was nieuw voor mij… Zo kende ik het systeem van voetballen niet. In Afrika speelde ik op mijn blote voeten of op van die waterschoentjes. Bij Ajax kreeg ik opeens echte voetbalschoenen, en niet één paar. Ikey Waas en Co Adriaanse maakten me wegwijs. En natuurlijk de familie Italiaander, mijn zo zorgzame pleegouders in Amstelveen. Met Brutil, die daar ook woonde, raakte ik bevriend. Die was op een gegeven moment als mijn broer. Samen kregen we bijles Nederlands. Toch wilde ik in eerste instantie weer terug naar mijn geboorteland. Hield de IND (de Immigratie- en Naturalisatiedienst) mij tegen. Veel te gevaarlijk. Gelukkig ben ik toen niet in de criminaliteit beland. Nee… Stel je voor.’

* Dit is een passage uit het boek ‘De Golden Boys, het verloren team van Ajax’. De komende weken zullen velen daarvan op ExProfs.nl worden getoond. Het boek is overigens overal te bestellen, zowel online als bij de lokale boekhandel. Freek de Jonge zei over het boek: ‘Een beerput gaat open.’ En dat is ook zo. Waarom mislukte deze hele generatie? De schrijvers gaven een onthutsend inkijkje in wat er toen bij Ajax achter de schermen gebeurde… Meer informatie op onze HOMEPAGE.