Frits Barend

Deze week is het precies vijf jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. Over het algemeen wordt hij gezien als de grootste voetballer uit de Nederlandse historie. In het boek ‘Cruijff 14, bijzondere ontmoetingen met het fenomeen’ verschenen bijna 100 verhalen met BN’ers en niet-BN’ers over hun speciale ontmoeting met Cruijff. De een is hilarisch, de ander aandoenlijk, maar allemaal zijn ze veel meer dan het vragen om een handtekening of het staan op een foto met het fenomeen.

Hij werd bekend via zijn tv-praatprogramma Barend & Van Dorp, zit al ruim 40 jaar in de sportjournalistiek en werd een paar jaar geleden nog Ridder in de Orde van Oranje Nassau: Frits Barend, 74 jaar en een man die over van alles in de sport wel een mening heeft. We vroegen hem indertijd naar het verschil tussen Messi en Maradona, maar kwamen uit op Cruijff…

“Messi is veruit de beste voetballer, maar ik houd van de blues van Maradona. Hij heeft alles gedaan wat God verboden heeft. Hij was ook een voetballer onder de

Cruijff in het shirt van Barcelona

voetballers, kwam altijd voor de voetbalbelangen op. Hij wilde zich nooit conformeren aan besturen, de FIFA- en UEFA-corruptie. Dat sprak me wel aan. Messi is de ideale schoonzoon, Maradona is meer André Hazes.

Maar als je mij had gevraagd te kiezen tussen Pelé, Maradona of Cruijff, had ik Cruijff gekozen. We zijn even oud. Toen hij doorbrak, werd ik journalist. Ik kan wel zeggen dat hij zijn carrière aan mij te danken heeft. Ha, ha, ha… Ik bedoel, als ik niet zoveel over hem geschreven had, wie had hem dan gekend? Had Barcelona hem dan ontdekt?”

* Alle mooie verhalen in het boek ‘Cruijff 14, bijzondere ontmoetingen met het fenomeen’. Te bestellen via info@eye4sports.nl. Meer info op www.eye4sports.nl