Fred Rutten (56) is niet langer de trainer van Anderlecht. De sportieve directie van de paars-witten en de ExProf hebben in onderling overleg beslist om hun samenwerking met onmiddellijke ingang stop te zetten. Dat meldt de club. Rutten was nog maar sinds begin januari aan de slag in België.

“Na drie dagen overleg tussen sportieve directie en coach heeft Fred Rutten beslist dat hij geen deel wil uitmaken van het sportieve plan van Anderlecht volgend seizoen,” klinkt het op de website van de Belgische recordkampioen. “Aangezien hij de sportieve staf alle kansen wil geven om de toekomst optimaal voor te bereiden, zijn beide partijen overeengekomen om de samenwerking per direct stop te zetten.”

Rutten werd door Anderlecht op 6 januari aangesteld als nieuwe trainer, in opvolging van de ontslagen Hein Vanhaezebrouck. Hij bezorgde de club een ticket voor play-off 1, maar daarin konden de Brusselaars na vier wedstrijden nog geen enkel punt pakken. Vorige week vrijdag volgde een nieuw dieptepunt toen supporters van Anderlecht de wedstrijd op het veld van Standard verstoorden met vuurpijlen. De match werd na een half uur bij een 2-0 voorsprong voor Standard stilgelegd.

“De directie apprecieert het werk dat Fred heeft geleverd in moeilijke omstandigheden. Zijn fair play-houding ten opzichte van Anderlecht laat ons toe het sportieve project van volgend seizoen in optimale omstandigheden voor te bereiden,” aldus technisch directeur Frank Arnesen. “We gaan in de beste verstandhouding en met wederzijds respect uit elkaar. We wensen Fred veel succes in zijn verdere carrière.”

Rutten speelde 307 keer voor FC Twente voordat hij aan een loopbaan als trainer begon.