Door René van Dam

Fred Bischot, met 372 wedstrijden nog altijd Mister Telstar, leunt tevreden achterover na een potje voetbal met Oud-Telstar. “Ik ben wel de oudste, maar een kwartiertje per helft lukt nog best.” De nu 70-jarige Bischot kan terugzien op een lange carrière, die begon bij SDW. Het Amsterdamse Sterk Door Wilskracht blijkt een kraamkamer van talent. Wat te denken van Heini Otto, Nico Jansen en Andre Ooijer. Of Rob en Richard Witschge…

Bischot maakt indruk, groeit uit tot aanvoerder van het Nederlands Amateurelftal en wekt de interesse van profclubs. Meest aansprekende naam: Ajax, dat Bischot als gast uitnodigt bij een Europacupwedstrijd. In De Meer voelt het gewilde talent zich volledig genegeerd. Hij krijgt alleen een paar consumptiebonnen in de handen gedrukt. Als blijkt dat hij voor een drankje ook nog moet bijbetalen is de maat vol. “Ze straalden uit alsof je dolblij mocht zijn als je bij Ajax mocht spelen”, blikt hij terug.

Bischot verkiest Telstar boven FC Utrecht en DWS. In IJmuiden groeit hij uit tot een belangrijke basiskracht. Naast zijn verdedigende taken bemoeit hij zich geregeld met de aanval. Het zijn de gouden jaren van Telstar; met de zesde plaats in 1974 loopt de club nèt Europees voetbal mis. Wanneer Bischot en Telstar er financieel niet uitkomen, biedt aanvaller Frank Kramer aan om het verschil persoonlijk bij te leggen. Kramer: “Die jongen moet zijn contract tekenen. Voor een buitenspeler als ik is het belangrijk om een goede back achter je te hebben.”

Als Telstar in 1978 degradeert blijft hij de club trouw. Hij groeit er plotseling uit tot landelijke bekendheid. In het nacompetitieduel bij FC Groningen wordt er vanuit het publiek een mes geworpen. Het wapen mist Bischot op een haar na. De wedstrijd wordt gestaakt; de dader bleek zich te hebben geërgerd aan het harde spel van de verdediger.

Bischot speelt daarna nog drie jaar bij FC Amsterdam. Hij kijkt er met plezier op terug: “Dat waren allemaal Amsterdammers met hun typische humor. Ik ben zelf natuurlijk ook Amsterdammer dus dat lukte allemaal wel.” Na één jaar Go Ahead Eagles en nog vier jaar Telstar houdt hij het op zijn 38e voor gezien. De teller stopt na 494 wedstrijden in het betaalde voetbal.

Verhaal gaat door onder foto.

Bischot met Telstar in actie tegen Feyenoord. Zijn tegenstander is Peter Ressel.

Na zijn carrière werkt hij als postbode, maar blijft als trainer het voetbal trouw. “Tijdens mijn voetballoopbaan trainde ik al de jeugd. Daarna heb ik nog twee jaar bij ADO’20 gespeeld. Toen ik hoofdtrainer werd ben ik gestopt met voetbal. Ik was immers al 40. Vervolgens ben ik hoofdtrainer geweest van enkele clubs uit de buurt, zoals DTS (Langedijk), Wijk aan Zee en LSVV (Scharwoude).“

De Heemskerker is nog steeds actief als trainer. “Op dit moment ben ik assistent van ExProf Alami Ahannach bij De Kennemers uit Beverwijk. Een jaar of vier geleden heb ik een stapje terug gedaan en voor het assistentschap gekozen. Gewoon lekker tussen de jongens in staan, geen trainingen meer maken, dat hoeft van mij allemaal niet meer. Ik doe het nu gewoon lekker rustig aan.”

Inmiddels is Mister Telstar gepensioneerd, maar vervelen doet hij zich zeker niet. “Ik tennis drie keer in de week. Verder doe ik nog aan wandelen en squashen. Mijn vrouw en ik hebben ook een seizoenkaart bij Telstar en zijn bij elke thuiswedstrijd aanwezig. Ach ja, het kunstgras dat er nu ligt…. Natuurlijk heb ik liever gewoon gras, maar het is wat het is…’ Waarna hij zich weer over zijn bier buigt…