Je zou er met gemak een behoorlijk museum mee kunnen vullen, alleen dat is Arjan Wijngaard niet één, twee, drie van plan. “Dan moet je je apart gaan verzekeren, een locatie gaan huren, enzovoorts. Ik denk dat het niet rendabel is. En zo leuker is het misschien ook wel leuker.” En daarmee doelt de Groninger op zijn gigantische verzameling aan voetbalshirts. Hij heeft er maar liefst 2040 in een kamer van zijn huis hangen. “De mooiste? Moeilijk. Misschien wel die van FC Groningen van het jaar 1983.”

De lievelingsshirts van Wijngaard met die van Feyenoord, Barcelona, Everton (vooraan) en de speciale, witte van FC Groningen.

In het seizoen van 1983-1984 speelde FC Groningen in de Europa Cup III. Voor 17.500 toeschouwers versloeg de equipe van trainer/coach Han Berger thuis het grote Atlético Madrid met 3-0. Prachtige tijden, natuurlijk. “Vanuit die tijd stamt ook dit witte Groningen-shirt. Nee, het is niet van een van de gebroeders Koeman; dat zou helemaal mooi zijn geweest. Hoogstwaarschijnlijk heeft Henk de Haan hem in de competitie gedragen en Adri van Tiggelen Europees. Shirts werden toen niet na de wedstrijd gewisseld of aan fans weggegeven. Ik weet ook niet wie de tegenstanders waren toen FC Groningen in dit witte shirt speelde. Maar het is van 1983, dat wel.”

Wijngaard thuis voor (een deel) van zijn enorme verzameling aan shirts.

De meeste van zijn verzameling shirts zijn niet gedragen en van de laatste tien jaar. Wijngaard is er de persoon niet naar om een speler na een training of wedstrijd op te vangen om bij hem een shirtje te bietsen. “Ze hebben me wel eens gevraagd of ik liever een gedragen shirtje van Messi of het Groningen-shirt van de bekerfinale zou willen hebben. Dan heb ik toch echt liever de laatste. Dat doet me veel meer. Mooi aan dit witte Groningen-shirt vind ik ook dat het geen strepen of zo heeft. Ik ben niet zo van de drukke shirts. Opvallend is dat het shirt naast het logo van het kledingmerk en de sponsornaam geen clublogo heeft. In die tijd was dat heel normaal. Op Feyenoord na, zoals in dat seizoen van 1984 met Johan Cruijff, had niemand toen een clublogo.”

Voor wie meer wil weten, check zijn site: www.voetbalshirts.org