Door Maarten Bax

Ze komen al jaren graag naar de Footgolf Capital Cup. En toch, de organisatie gaat de vijfde editie speciaal voor hen weer wat leuker maken. De ExProfs zullen met elkaar in ‘flights’ worden ingedeeld, zodat ze samen kunnen genieten van elkaars mooie traptechniek, maar ook de blunders, die eindigen tegen een boom of in het water…

Verhaal gaat door onder de foto.

Evgeniy Levchenko demonstreert zijn traptechniek. Hij is één van de vedettes bij de Capital Cup van 8 tot en met 10 juni.

Het lijstje namen dat van 8 tot en met 10 juni in Rhoon (onder de rook van Rotterdam) aantreedt, is niet mis. Van Rick Hoogendorp tot Denny Landzaat en Robert Maaskant, en van John Heitinga tot Romano Denneboom en Royston Drenthe. Pierre van Hooijdonk, die zich ook had aangemeld, is afgevallen. De oud-spits hield in het laatste weekend van mei aan de afscheidswedstrijd van Dirk Kuyt een spierblessure over. Organisator Maurits Van Tubergen Lotgering: “Spelers komen al jaren met het grootste plezier meespelen. Je hoeft daar weinig moeite voor te doen. Jongens als De Boertjes en John de Wolf vonden het jammer dat ze al andere verplichtingen hadden. Ze vroegen hen op de hoogte te houden van de volgende evenementen. Nu gaat de een op vakantie, de ander doet nog wat bij zijn club.”

De Capital Cup is wereldwijd een aansprekend toernooi. De spelers komen van heinde en ver, van Argentinië tot Japan. Tot nu aan toe hebben zich er ruim 200 ingeschreven. De nummer één van de wereld, de Argentijn Nicolas Garcia, is een ware nomade als het om footgolf gaat. Het is zeker niet zo dat footgolfers van het spelen van toernooien kunnen leven, integendeel. De sport bestaat pas zo’n jaartje of tien. Wat dat betreft maakt Van Tubergen graag de vergelijking met het beachvolleybal, dat in 1970 werd geïntroduceerd en pas de laatste jaren enig voet aan de grond heeft gekregen.

Orlando Engelaar, ExProf van o.a. NAC, PSV en FC Twente, kan ook een aardig balletje op de golfbaan trappen…

Van Tubergen: “We maken jaarlijks stappen, maar het is nog veel te vroeg om onze sport te vergelijken met dat van tennis of wat dan ook. We begonnen met nul banen, inmiddels hebben we er rond 500. Langzaamaan wordt het footgolf voor sponsors interessant. We hebben voor dit toernooi een enkeling, maar niet een sponsor zoals het ABNAmro bij het tennis. Ons prijzengeld is tienduizend euro.”

De ExProfs zullen in het weekend van 8 tot 10 juni dus afgescheiden van alle andere spelers hun eigen toernooi spelen. De heren hebben een apart klassement en ook verschillende leeftijdsklassen. Jongens als Marcel Peeper, Evgeniy Levchenko en ex-international Roberto Ayala zullen tot de favorieten behoren. Zij spelen het spelletje meer dan regelmatig, reizen ook vaak ervoor de wereld over. Sieme Zijm, Bart Latuheru en Michael Mols bijvoorbeeld doen weer veel minder aan footgolf, terwijl Royston Drenthe en Robert Maaskant nog nooit bij een toernooi zijn gesignaleerd. De laatstgenoemden zullen schrikken. De sport is een stuk moeilijker dan je denkt, maar tegelijkertijd heel aantrekkelijk en uitdagend.

Meer info via: http://www.footgolfcapitalcup.com/.