Sonny Silooy

Column Sonny Silooy

“Dit zijn altijd speciale wedstrijden, die tussen Feyenoord en Ajax. Ook in mijn tijd speelden we op het scherpst van de snede. Het zijn altijd open duels, al wordt de competitie altijd beslist door de resultaten tegen de kleinere clubs. Ik heb zelf iets van twintig klassiekers gespeeld en het waren altijd de leukste wedstrijden met altijd heel veel sfeer. In De Kuip denk ik dat ik meer gewonnen dan verloren heb, al verloren we daar toen Cruijff bij Feyenoord speelde. Thuis wonnen we met 8-2, maar daar werd het 4-1.

Ik vind het een voordeel voor Ajax dat het deze week geen zware Europese wedstrijd heeft gekend, zoals Feyenoord dat tegen Sjachtar afgelopen woensdag wél heeft gehad. Beide clubs moeten sowieso voor de winst gaan om het gat met PSV niet te groot te laten worden. Dat spits Nicolai Jørgensen weer terug is bij Feyenoord is natuurlijk zeer belangrijk. Het is toch de topscorer van afgelopen seizoen. Zonder hem hadden ze toch meer problemen met scoren, zeker in die potjes tegen de wat mindere tegenstanders zoals die tegen NAC thuis, die ze verloren. Dat zijn dure punten.

Of nou Klaas-Jan Huntelaar of Kasper Dolberg – Marcel Keizer heeft ze ook samen laten spelen – in de basis moet staan… Moeilijk. Dolberg is wat beweeglijker en maakte vorig seizoen de 1-0. Het hangt voornamelijk af wie Keizer op de vleugels laat spelen. Huntelaar heeft voorzetten nodig vanaf de zijkanten. Hij zal niet scoren met David Neres, die met zijn linker been op rechts speelt, en Amin Younes, die met zijn rechter op links speelt. Laatstgenoemde speelde de afgelopen wedstrijden ook de ballen de hele tijd naar de verkeerde kleur; ik was bij die wedstrijd. Als je druk zet als team, moet je een rechtspoot op rechts en een linkspoot op links hebben staan.

David Neres is de laatste weken flink op dreef voor Ajax.

Ik zie Neres dan het liefst op links en Václav Černý of Justin Kluivert op rechts, maar weet nu al dat Neres zondag op rechts en Younes op links staat. Ik zet daar dus mijn vraagtekens bij. Maar ik vind ook, en dat deden zowel Johan Cruijff en Louis van Gaal als trainers, dat een rechtsbuiten best wel eens, twintig minuutjes of zo, aan de andere kant mag spelen. Neem dat initiatief eens. Dat is echt heel lastig voor een verdediger. Nu weet die; Neres en Younes komen toch binnendoor. Dat hadden ze toen ook in de Europa Leaguefinale tegen Manchester United moeten doen. Bertrand Traoré even op links en Younes op rechts. Zo had je even een verandering van systeem en spelsituaties gehad. Echt zonde.

Ik hoop voor zondag op een ouderwetse klassieker met veel strijdlust en doelpunten. Er zullen heel veel fouten worden gemaakt want de druk is immens groot. Ook wordt er over het hele veld heel veel pressing gespeeld. En als het publiek van Feyenoord weer achter zijn ploeg gaat staan, krijg je weer een leuke wedstrijd. De twee clubs bepalen zelf het niveau van de wedstrijd. Ik houd het op een 2-2 einduitslag.”

* SONNY SILOOY (1963) is een ExProf. Als speler behaalde hij zijn grootste successen bij Ajax. Hij won onder meer zeven landstitels, vier nationale bekers, de Europacup II, de UEFA Cup, de UEFA Super Cup en de Wereldbeker. In 2000 nam Silooy afscheid van het betaalde voetbal. Daarna was hij onder andere trainer in Amerika en analist bij Studio Voetbal.