Fernando Ricksen is twee weken geleden bijna overleden door een fout in een Schots ziekenhuis. Een verpleegkundige zag de ExProf, die met de spierziekte ALS kampt, aan voor een andere patiënt.

“Hij heeft moeten vechten voor zijn leven,” vertelt biograaf Vincent de Vries donderdag aan De Stentor. De verpleegkundige had Ricksens spraakcomputer afgepakt en hem op zijn rug gelegd.

“Met de mededeling dat Fernando nu wel lang genoeg op zijn computer had gezeten en lekker moest gaan slapen, zodat hij de volgende morgen weer gezond wakker zou worden. Fernando mag helemaal niet plat liggen, zijn longen worden drie keer per dag leeggepompt.”

Ricksen is door de ziekte ALS inmiddels zodanig verzwakt dat hij niet meer kan praten of zich kan bewegen. De spraakcomputer die de voormalig speler van Oranje, Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg met zijn ogen kan bedienen, zorgt ervoor dat hij met zijn omgeving kan communiceren. De 41-jarige Ricksen lijdt al vijf jaar aan de ziekte ALS en weegt nog slechts 40 kilo.