Juan Viedma (staand), René Mosch (in het zwarte shirt) en Gaby Snijder (links hurkend) bij de ondertekening van het contract in Spanje.

Ze zijn net officieel gestart met hun La Nucía, het opleidingscentrum voor semi-professionele voetballers in Spanje. ‘Ze’ zijn de mede-eigenaren René Mosch, Gaby Snijder en Juan Viedma. Laatstgenoemde werd door EXPROFS.nl al eens geïnterviewd over zijn dertien seizoenen als ExProf – zo was de Brazilaan Ronaldo meermalen zijn directe tegenstander – maar nu vertelt hij ‘hoe het allemaal zover heeft kunnen komen’.

“Niet zo lang geleden kregen we de optie om mede-eigenaar van dit sportcomplex in Spanje te worden. We hebben eerste vele gesprekken gevoerd, zijn natuurlijk een aantal keer gaan kijken en concludeerden uiteindelijk dat we wel gek zouden zijn als we er niet in zouden stappen,” zo start Viedma zijn betoog. Het moet een opleidingscentrum worden, al hebben we al een fantastisch trainingscomplex. Het niveau van ons eerste elftal is van de derde divisie, de faciliteiten zijn van Champions Leagueniveau. Het eerste van Manchester City en het nationale team van Engeland komen er al jaarlijks trainen. Maar Abekawalda 3 mag natuurlijk ook langskomen. Zo komt volgende maand een selectie vanuit Philadelphia voor een soccer camp over. Ook hartstikke leuk.”

Het complex van La Nucía wordt ook gebruikt door Manchester City.

Maar de drie mede-eigenaren hebben hun aandacht de voorbije maanden vooral op het tweede team gericht. Het vlaggenschip – dat, aldus Viedma, van het niveau “bovenkant Eerste Divisie is – staat al. Het tweede team heeft een grote schoonmaak gehad. Deze jongens, nu allemaal onder 23 jaar, moeten de mannen uit het eerste op termijn gaan vervangen. Viedma: “In mei hebben we bij AZ scoutingswedstrijden georganiseerd. Dat was met allemaal spelers uit ons netwerk. Toen hebben we ook de technisch directeur vanuit Spanje over laten komen. Inmiddels telt de B-selectie 22 man, waarvan zeven uit Nederland en drie uit Engeland. We hebben een nieuwe (Spaanse) technische staf samengesteld en zijn gaan trainen. Ze trainen twee keer per dag, spelen doordeweeks – liefst tegen een B-team van een Spaanse BVO – een oefenwedstrijd waarna ze in het weekend hun reguliere competitiewedstrijd spelen. Ze zullen veel kilometers moeten maken om zich te ontwikkelen.”

Voor de duidelijkheid zegt Viedma dat het drietal Viedma, Mosch en Snijder zich totaal niet met de opstelling bemoeit. “We zijn mede-eigenaren, geen alleenheersers. We hebben vanuit Nederland bijna dagelijks contact, vliegen af en toe op en neer, en proberen verder de hele boel door te ontwikkelen. Zo zijn we nu ook al heel druk met het eerste team bezig. Vergis je niet, dat niveau is best hoog. Er zitten ook een paar jongens bij die in de Primera División hebben gespeeld. Bij het B-team kijken we niet naar de resultaten. Daar gaat het in eerste instantie om opleiden. Ze spelen misschien op Hoofdklasseniveau; ach, eigenlijk het is niet met Nederland te vergelijken.”

Zie ook: https://exprofs.nl/viedma-speelde-ronaldo/