Fred Keurntjes herhaalt het tijdens het gesprek wel tien keer: ‘Je moet eens naar de beelden op Youtube kijken. Echt doen, hoor!’ De 55-jarige inwoner van Zevenaar kan er nog altijd niet over uit. Willi Lippens had in het Nederlands elftal moeten spelen. Dan waren we, zeker als ook Jan van Beveren keeper was geweest, wereldkampioen geworden.

De broers Geert (links) en Fred Keurntjes in de zomer van 2016 tijdens hun bezoek aan Willi Lippens in Duitsland (midden).

Vorig jaar was het zijn broer Geert die, naar aanleiding van het tv-programma ‘Andere tijden sport’, de stoute schoenen aantrok. Die Willi Lippens; daar wilden ze wel eens mee praten. Broer stuurde een mail naar Lippens en drie dagen laten kregen ze van zijn vrouw antwoord. Ze waren meer dan welkom. En zo togen ze richting Botrop in Duitsland. Op bezoek bij de linksbuiten, die bij Rot-Weiss Essen en Borussia Dortmund zoveel furore had gemaakt. Keurntjes: “Dat dit zomaar kon; het verbaasde me. In Nederland krijg je nooit contact met zulke beroemdheden. Die halen hun neus voor je op.”

Op de koffie bij Lippens (inmiddels 70 jaar) bleek al snel dat de heren wel een ‘klik’ hadden. Het gesprek werd langer en langer. “Als jongetje was Lippens liftend naar Essen vertrokken. Daar wilde hij profvoetballer worden. Hij sliep er in een hokje van het stadion en liep ’s nachts het veld op om te dromen over zijn toekomst als prof. En hij maakte furore, hoor! Lippens, ‘Die Ente’, ‘De Eend’ vanwege zijn x-benen genoemd, scoorde aan de lopende band. Berti Vogts, toch geen slechte, speelde hij helemaal scheel. In 1974 liep de toenmalige bondscoach Helmut Schön de deur bij hem plat. Hij moest en zou voor ‘Die Mannschaft’ komen spelen. Maar zijn vader verbood het. Zijn moeder was Duitse, zijn vader Nederlander. In de oorlog was hij door de SS mishandeld.”

Keurntjes vervolgt: “Hij is toen uitgenodigd door de KNVB. Probleem was dat hij te maken kreeg met de generatie waarin Ajax en Feyenoord bij Oranje de dienst uitmaakten. Dat was een machtig blok met Johan Cruijff als absolute baas aan het hoofd. Rinus Israël pestte hem met de Duitse nationaliteit, terwijl hij die dus helemaal niet had. Integendeel! In de eerste WK-kwalificatiewedstrijd scoorde hij binnen drie minuten, maar daarna werd hij niet meer aangespeeld. Ze wilden liever Piet Keizer op de linkerflank.”

Willie Lippens in zijn tijd bij Rot-Weiss Essen.

“In 1970 wilde Ajax hem overigens al hebben,” aldus Keurntjes. Jaap van Praag, toen voorzitter, liep de deur bij hem plat. Ajax wilde hem voor bijna een miljoen gulden kopen, in die tijd een enorm bedrag voor een speler! Maar Lippens was ondertussen uitgegroeid tot publiekslieveling van Rot-Weiss Essen. De supporters van de club protesteerden hevig. Het bestuur van de club, dat geschrokken was van het protest, blies de overname af. Dat was wat geweest, een voorhoede met Cruijff, Rep en Lippens! Lippens kon het publiek namelijk enorm vermaken. Hij barstte van de schijnbewegingen. Ja, Nederland, of Duitsland, was in 1974 met Lippens in de gelederen wereldkampioen geworden, daar ben ik van overtuigd. Lippens, met wie we vier, vijf uur hebben zitten praten, zelf trouwens ook. Die Vogts scheet peulen voor hem. Die had hij in de finale helemaal zoek gespeeld. Maar tijdens de finale zat Lippens in Spanje. Toen heeft hij een grote fles sangria in zijn eentje opgedronken. Televisie kijken deed hij niet. Hij kon het allemaal niet aanzien. En, ehhh… Vergeet niet naar Youtube te kijken, hoor! Machtig mooi, de bewegingen van die Lippens.”