Ron Meijer

Zelf speelde Ron Meijer (50) nooit op het hoogste niveau. Verder dan een vriendschappelijke wedstrijd voor Telstar 1 kwam hij niet. “Ik raakte al snel aan mijn knie geblesseerd, zo hield het op met het amusement.”

In IJmuiden verdiende hij toen 68 gulden per maand. Hij kon er net zijn abonnement van zijn woonplaats Amsterdam naar het trainingscomplex in de havenstad van betalen. Wat dat betreft waren de verdiensten, later als amateur, een stuk beter. Clubhopper Meijer speelde nog voor DWS, De Spartaan, Zeeburgia en Voorland. “Vooral bij Voorland was het financieel erg goed geregeld. Maar ja, het nadeel is dat zo’n club nu niet meer bestaat. Zo gaat dat.”

Fan is Meijer al zijn hele leven van Gerald Vanenburg geweest. Met zijn oude gabber Jeffrey Hubregtse bekeek hij de videoband ‘Van straat tot stadion’ wel “185 keer.” Meijer: “Vanenburg was toen net ‘upcoming’, pas zeventien jaar. Zijn trucjes en scharen waren nog niet bekend. Eerst had je Tscheu La Ling waarvoor je naar het stadion ging, nu ‘Vaantje’. Samen met David Endt (toenmalig teammanager Ajax, red.) had hij die film in het Amsterdamse bos opgenomen. Het was geweldig. Allemaal probeerden we die beweginkjes na te doen. Jeffrey was er voor in de wieg gelegd, ik was helaas meer het type Wim Kieft.”

International Vanenburg (precies) te midden van bondscoach Kees Rijvers, Jurrie Koolhof, Ben Wijnstekers en Edo Ophof.

Meijer vervolgt: “Le Coq Sportif werd al gauw de kledingsponsor van Vanenburg. Als broodjes vloog de kleding over de toonbank. Wij liepen er natuurlijk ook allemaal in; voetbalschoenen, shirtje, broekje, trainingspak. En elk weekend natuurlijk naar stadion De Meer. Voor één piek kochten we die oude mannetjes bij de hekken om; zo keken we praktisch gratis de wedstrijden. Niet dat we arm waren, maar van het overgebleven geld kochten we liever na afloop een paar kroketten. En ja, die bewakers liepen aan het einde van de dag met 60, 70 losse guldens in hun zakken naar huis.”

Meijer: “Het was jammer dat Cruijff van Vanenburg meer eiste. Zo vond hij, dat wanneer Vanenburg de leider van Ajax wilde worden, hij dat piepstemmetje kwijt moest raken. Ook moest hij meeverdedigen tot aan de achterlijn. Jammer, want in het begin scoorde hij nog heel veel, werd de linksback na twintig minuten al dronken gewisseld. Jammer vind ik het ook dat zo iemand niet bij Ajax als techniektrainer in dienst is. Vanenburg past blijkbaar niet in het pulletje van De Toekomst. Wat hij nu doet? Geen idee. Ik meen dat hij nog druk is met één van zijn kinderen, een tennistalent. Enfin, zaterdag aanstaande (9 sept.) spelen we toevallig met ons veteranenteam van Jos/Watergraafsmeer tegen Ajax. Zal eens kijken wat ik kan doen, haha…”