De Ex-Internationals hebben na de 85e editie van de Nieuwjaarswedstrijd tegen de Koninklijke HFC even niets meer te klagen. In Haarlem wonnen de Oranjeheren zaterdag met 2-5.

De zege was relatief gezien een gemakkelijke. In de twee keer 35 minuten speeltijd hadden de ExProfs eigenlijk continue het betere van het spel. Aanvoerder Frank de Boer zou bij de prijsuitreiking keeper Gerard van Rossum loven. Deze had met verve het doel van de Ex-Internationals verdedigd. De eerste keeper van HFC viel in voor Edwin van der Sar, die zich op het laatste moment bij coach Sjaak Swart afmeldde. Bij de gastheren schoof de tweede keeper, de 2 meter 2 lange Tom Boks, door naar de plek onder de lat.

Tekst gaat door onder de foto.

Onder toeziend oog van scheidsrechter Ruud Bossen scoorde Slory twee doelpunten.

Andwele Slory opende de score voor de Ex-Internationals. Nog voor de rust nam de tweevoudig international nog een doelpunt voor zijn rekening. In het tweede bedrijf scoorden Pierre van Hooijdonk, Martijn Meerdink en Danny Koevermans. Bij de Oranjeheren traden ook Aron Winter, Barry Opdam, Ronald de Boer, Theo Lucius, Romano Denneboom, Martijn Reuser en Tim de Cler aan. Gerald Vanenburg maakte zijn debuut. Behalve Van der Sar zegden op het laatste moment ook Simon Tahamata en Rob Witschge af.

Het team van HFC Legends bestond uit een mix van huidige en oud-spelers van de club. En juist daarover was vooraf het nodige om te doen. Vanuit het kamp van Oranje circuleerden al maanden de geruchten dat het dit keer wel een tweezijdige pot voetbal moest worden. De oudere Ex-Internationals hadden sowieso geen trek tegen een volwaardige Tweede Divisionist, wat HFC is, aan te treden. Het ging om ‘lekker een balletje trappen’ en niet het ‘achter een groep jonge honden aanhollen’. En, dreigend: ‘Anders zou het wel eens de laatste keer kunnen zijn’.

Door dit onheil gewaarschuwd formeerde de staf van de Kon. HFC een selectie met spelers uit allerlei teams, niet alleen uit de twee standaardelftallen. Overigens bleek het dat lang niet iedereen bij de oudste club uit Nederland het daarmee eens was. Hadden de Oranjeheren niet de vorige editie met 1-3 gewonnen? En hoe lang was het nou eigenlijk geleden dat HFC de ExProfs had weggevaagd? Was dat niet al weer tien jaar geleden, in 2008, toen het in 6-1 eindigde? Van alle 84 voorafgaande ontmoetingen wonnen de Oranjeheren er overigens 45, HFC slechts 25. Kortom: zeker nu, na de 2-5 hebben coach Swart en de zijnen even niets meer te klagen. HFC zal wellicht bij de volgende editie met een iets sterker team aantreden en hopelijk eindigt de traditionele opening van het voetbaljaar dan bijvoorbeeld in 7-7 of 8-8. Of laat de Ex-Internationals verjongen… Mark van Bommel, Dirk Kuijt en Ruud van Nistelrooy, Rafael van der Vaart, Robin van Persie en wellicht ook Wesley Sneijder zijn ‘zomaar’ wat namen… “Het zou wel lekker zijn als ik dat soort jongens kan inspelen,” grapte Frank de Boer. Alleen wordt de uitslag in dat geval wellicht iets van 1-12…