Ruud ter Heide, die een jarenlange celstraf uitzit voor het doodsteken van Roelof Esman uit Winterswijk, moet zijn huis verkopen. Dat is het gevolg van een regeling die de voormalig profvoetballer van FC Twente, AGOVV en Cambuur, trof met een schuldeiser over een zakelijke schuld van bijna 85.000 euro. 

Schuldeiser Home-NRG komt hem tegemoet door ruim 30.000 euro aan vorderingen te laten vallen. Dat bleek vanmorgen in de rechtbank in Almelo, waar de tot twaalf jaar cel veroordeelde Ter Heide zelf niet aanwezig was.

Groothandel Home-NRG leverde Ter Heide grote partijen zonnepanelen. Daarna installeerde het zijn bedrijf ze bij klanten. Nadat er lange tijd werd betaald voor de geleverde zonnepanelen, stokten de betalingen in april van dit jaar.

Ter Heide had daarna nog bijna 85.000 euro open staan bij het bedrijf. De directeur van Home-NRG liet daarna beslag leggen op al zijn bezittingen.

Vanochtend bleek in de rechtbank dat er op het allerlaatste moment een overeenkomst was gesloten. „Om 08.00 uur vanochtend kreeg ik een e-mail van Hans Speijdel, de advocaat van Ter Heide”, zei Timo Kivik of Beernink, de advocaat van Home-NRG.

De groothandel bleek bereid de vordering te laten zakken tot 50.000 euro. Daarbovenop worden de beslagen op het huis en de bankrekeningen opgeheven, zodat Ter Heide. zijn woning kan verkopen. Uit de opbrengst van die verkoop wordt de vordering daarna afgelost. Het kort geding ging toch door omdat advocaat Kivik of Beernink wilde dat de rechter de overeenkomst zou opnemen in het proces-verbaal van de zitting. Daarmee zou de afspraak officieel op papier staan.

Dat Home-NRG bereid was ruim 30.000 euro van de openstaande schuld te laten vallen, komt volgens betrokkenen doordat Ter Heide dreigde zich persoonlijk failliet te laten verklaren. In dat geval zou een curator zijn woning en andere bezittingen moeten verkopen, om de opbrengsten daarna te verdelen onder partijen die nog geld van Ter Heide moeten krijgen.

Home-NRG vreesde dat er in dat geval minder over zou blijven dan de 50.000 euro die nu betaald moet worden.