Het is dé traditie in voetballand en wordt al sinds 1923 georganiseerd: de confrontatie tussen de Koninklijke HFC en een team van Ex-Internationals. Sfeervol door de grote publieke belangstelling, het mooie, attractieve voetbal, de herkenning van toppers van weleer en natuurlijk de grootste nieuwjaarsreceptie van Nederland. De wedstrijd werd bedacht omdat HFC uit de hoogste divisie was gedegradeerd én dat enkele prominente HFC’ers een wedstrijd tegen de ex-internationals een goede voorbereiding op de tweede helft van de competitie vonden. Dit is de reden dat HFC op 1 januari 1923 tegen de ‘Oud-Internationalen’ (zo werd het team destijds genoemd) oefende. Dat zette zoden aan de dijk, want HFC keerde terug naar de hoogste klasse.

De onderlinge stand tot en met 2017 is:
Winst HFC: 25
Winst Ex-Internationals: 45
Gelijkspel: 14
Niet gespeeld: 11

HFC, tegenwoordig Tweede Divisionist, treedt de komende editie met een mix van spelers aan. Naast eerste elftal spelers (zoals Gertjan Tamerus) zullen ook spelers van zondag 2/3/4 (met een selectie verleden), zaterdag 1 (met een selectie verleden) en wat oud-spelers aan. De selectie van de ex-internationals van Oranje wordt in een later stadium bekendgemaakt.
Het artikel gaat verder onder de foto

De Ex-Internationals bij de editie in 2016.

Na de 75e editie in 2008 wordt de wedstrijd niet meer op Nieuwjaarsdag, maar op de eerste zaterdag in januari gespeeld. Teveel hoofdpijn gepaard gaande met de nodige afzeggingen liggen daaraan ten grondslag. Anders gezegd: voor de Ex-Internationals is 1 januari ‘familiedag’. Dit jaar is zaterdag 6 januari de grote dag aan de Spanjaardslaan in Haarlem met om:

12.00 uur Voorwedstrijd Kon. HFC selectie – Voetbal in Haarlem All Stars
14.30 uur Hoofdwedstrijd Kon. HFC Legends – Ex-Internationals KNVB

In geval van slecht weer zal de wedstrijden van Kon. HFC selectie verplaatst worden naar Veld 2. De wedstrijd tegen de Ex-Internationals KNVB gaat nagenoeg altijd door.