Martijn Reuser kwam achtereenvolgens voor Ajax, Vitesse, Ipswich Town, Willem II, RKC en NAC uit. In totaal speelde hij 317 wedstrijden en ook één maal voor het Nederlands elftal (tegen Ghana). In 2010 hing hij zijn kicksen definitief aan de wilgen.

“Als ik de favoriete elf waarmee ik heb gevoetbald moet kiezen, ga ik vooral op mijn gevoel af, niet puur op basis van kwaliteit. Ik bedoel: ik kies voor deze jongens omdat ik een bepaalde relatie met ze heb opgebouwd.

Martijn Reuser kende prachtige jaren als speler van het Engelse Ipswich Town.

Oscar Moens is dan mijn keeper. Ik speelde bij Willem II met hem samen. Gewoon een leuke gast met een goed, interessant verhaal. Rechtsback is Fabian Wilnis, een Nederlandse jongen waarmee ik vijf jaar op de kamer heb gelegen in mijn tijd bij Ipswich Town. Hij heeft het zeer goed gedaan bij Ipswich, kreeg daar ook een ‘testimonial’. Rechter centrale voor mij is Tony Mowbray, ook bij Ipswich mee gevoetbald. Links centraal Frank de Boer. Gewoon een onwijs goede speler, een winnaar. Linksback is Marc van Hintum. Samen speelden we bij Vitesse, hij als linksback, ik als linkshalf. Leuke jongen.

Op het middenveld zet ik Orlando Trustfull en Michel Kreek. Met hun reed ik op en neer vanuit onze woonplaats Amsterdam twee jaar naar Vitesse. Dan krijg je gewoon een band mee, als je elke dag 100 kilometer heen en 100 kilometer terug rijdt. André Ooijer is nog steeds een van mijn beste vrienden. Hij wordt mijn verdedigende middenvelder. Mezelf zet ik dan achter de spitsen omdat ik heel trots ben dat ik achttien jaar betaald voetbal heb gespeeld. Het had beter gekund, het had minder gekund.

Als spits kies ik Ruud van Nistelrooij. De man was zo gedreven en kon scoren als een gek. Hij was voor mij een ‘eye opener’. Ik dacht dat ik gedreven was, maar hij zat nog twee stappen hoger. Roy Makaay. Eigenlijk vond ik het qua techniek een verschrikkelijke speler, maar hij kon ook verschrikkelijk scoren. Hij was zo gretig voor de goal, kon scoren uit alle hoeken en standen.

Als coach kies ik Frank Rijkaard, als assistent Louis van Gaal en als derde coach Gerard van der Lem. Waarom deze volgorde? Rijkaard, omdat ik in hem de ultieme mix vond van hardheid, tactisch vermogen en gevoel. Van Gaal was tactisch echt fantastisch. Hij heeft me heel veel geleerd. Bij Van der Lem had ik het meeste gevoel.”