John van den Brom

John van den Brom is ExProf van onder andere Ajax en Vitesse. Inmiddels is hij de hoofdtrainer van AZ. Wij vroegen hem naar zijn favoriete elftal met spelers met wie hij heeft samengespeeld of samengewerkt.

Het samenstellen van zijn favoriete elftal was nog een hele opgave voor Van den Brom. “Ik denk dat ik wel drie van dit soort elftallen kon maken. Het was lastig om echt een keuze te maken tussen spelers, maar ik sta achter elke keuze die ik heb gemaakt. Het elftal bestaat uit allemaal fantastische voetballers, maar bovenal uit allemaal fantastische jongens,” aldus de AZ-coach.

Van den Brom kiest voor Edwin van der Sar als doelman voor zijn elftal. “Ik ben blij en trots dat ik met hem samen kunnen spelen. Het is geweldig om te zien wat voor carrière hij na zijn periode bij Ajax heeft gehad. Sommige namen kan je gewoon gelijk opschrijven en hij is daar een voorbeeld van.

In het centrum van de verdediging zou kiezen voor Frans Thijssen. Ik heb het genoegen gehad dat ik nog met hem mocht spelen bij Vitesse. Soms heb je met spelers met wie je in het veld staat een klik en dat was zo bij Frans. We voelde elkaar perfect aan en dat was uniek. Daarnaast zou ik kiezen voor Rijkaard. Hij komt in het rijtje Van der Sar, dus het heeft eigenlijk geen uitleg nodig waarom ik hem in het elftal zet. Als vleugelverdedigers heb ik gekozen voor Edward Sturing en Frank de Boer. Met Edward heb ik misschien wel tien jaar samen gevoetbald en dat heeft een bijzondere vriendschap opgeleverd. Met Frank de Boer heb ik ook twee jaar samen gespeeld en eigenlijk heeft dat ook niet echt uitleg nodig. Hoe goed hij was op een moeilijke positie (linksback, red.) is bijzonder.”

Het middenveld van het elftal van Van den Brom bestaat uit Cocu, Biglia en Litmanen. “In het jaar dat ik bij Vitesse met hem speelde was hij linkerspits, maar Cocu is een geweldige speler en dan kijk je toch als trainer hoe je je elftal wilt samenstellen. Dan denk ik dat je met Cocu en Biglia op het middenveld met Jari Litmanen ervoor een heel sterk middenveld hebt in duelkracht, voetballend vermogen en diepgang. Lucas Biglia is ook een speler die niet mag ontbreken in dit elftal. Hij was bij Anderlecht de speler die ik het eerste op het bord zette. Lucas was echt mijn verlengstuk in het veld en hij nam het elftal altijd op sleeptouw. Litmanen is mijn nummer 10. Jari is nog steeds een vriend van mij met wie ik veel contact heb. Hij is echt een icoon die zoveel moois heeft betekend voor met name Ajax. Een geweldige speler en een fantastische jongen.”

Vervolg tekst onder afbeelding.

Als vleugelaanvallers kiest Van den Brom voor Dries Mertens en Marc Overmars. “Dries ken ik vanuit mijn tijd bij AGOVV, dat was ook de beginperiode van hem. Het is mooi dat je aan de wieg stond van de carrière van zo’n grote speler. Als je ziet hoe hij zich ontwikkeld heeft tot de speler dat hij nu is, is dat echt geweldig. Aan de andere kant heb ik Overmars staan. Hij was een speler die zowel op links als op rechts uit de voeten kon. Een simpele voetballer die zo ongelooflijk functioneel en snel was. Bovendien is Marc echt een fantastische gozer.”

Tot slot kiest de AZ-trainer voor een oud-AZ speler in de spits, namelijk Vincent Janssen. Een opvallende keuze als je weet dat Van den Brom ook samen met spelers als Roy Makaay en Patrick Kluivert heeft gespeeld. “Ik kies voor Vincent, omdat ik, net als bij Dries Mertens, toch aan de wieg heb gestaan van zijn grote doorbraak in het voetbal. In een jaar tijd maak je alles mee. Van zijn overgang van Almere City naar AZ en de ontwikkeling die hij doormaakte tot aan zijn transfer naar Tottenham Hotspur. Vincent is een type die er alles aan doet om beter te worden en te willen slagen en dat heeft hem ook gebracht tot waar hij nu is, de eerste spits van het Nederlands Elftal.”