Jack de Gier nu…

Voor Jack de Gier was het samenstellen van zijn favoriete elftal aan spelers, waarmee hij binnen de lijnen heeft gestaan, niet zo makkelijk. De inmiddels 48-jarige spits speelde immers bij zoveel Nederlandse clubs, van FC Den Bosch tot Cambuur en van Go Ahead Eagles tot Willem II, N.E.C. en FC Twente. En als je veel keuze hebt, is kiezen moeilijk… Daarnaast kwam De Gier ook nog uit voor het Belgische Lierske SK en het Schotse Dunfermine Athletic. Tegenwoordig traint hij Go Ahead Eagles.

“Stanley Menzo zet ik op doel. Hij was de nummer één van de sterkhouders bij Lierse SK. Een echte leider en gewoon een heel complete keeper.

Achterin start ik met Patrick Pothuizen op rechts, alhoewel hij eigenlijk in de as van het veld op z’n best is. Hij heeft inzicht, een geweldige passing en is een winnaar. Jaap Stam zet ik naast hem. Ik heb hem bij Cambuur en Willem II mogen meemaken. Toen ontwikkelde hij zich tot de grote Jaap. Eenmaal heb ik hem door z’n benen gespeeld. En dát heb ik geweten…

Eric van Meir, Belgisch international, zet ik ook in het centrum van de verdediging. Hij was kopsterk, had een geweldige pass en een dito schot. En vergeet zijn scorend vermogen niet. Net zoals Menzo was hij een van de bazen van Lierse. Nico van Kerkhoven,  ‘De Sloef’, staat op de linksbackpositie. Een geweldig loopvermogen en een goede voetballer. Hij is van Lierse naar Schalke gegaan. Die Duitse mentaliteit paste wel bij Nico.

Jack de Gier toen…

John Feskens zal ik ook niet snel vergeten. D’n Beitel werd hij genoemd. Sterkhouder bij Willem II. Tactisch sterk. Doorzetter! Kwam graag door de as. Speelde bij Willem II met Jaap Stam, zodat laatstgenoemde verdedigend z’n man kon laten lopen, haha. Naast hem op het middenveld zet ik Jean-Paul van Gastel en Milko Durovski. Voor Van Gastel was zijn transfer naar Feyenoord helemaal verdiend. Zijn geweldige trap was zijn wapen. Voor mij de taak zoveel  mogelijk vrije trappen voor hem te versieren. Met Durovski heb ik maar kort samengespeeld, bij Cambuur. Deze man kon vreselijk goed voetballen. Een ervaren speler, maar eentje die er wel een bijzondere leefwijze op nahield.

Voorin komt Pieter Huistra op rechts. Een flegmatieke speler, en topscorer bij Lierse toen ik daar kwam. Passeren, voorzet, scorend vermogen. Jonas Kolkka komt aan de andere kant op de vleugel. Een snelle en sterke linksbuiten met scorend vermogen. Jonas kwam vanuit Finland en ontwikkelde zich bijzonder snel door. Tot slot: Hennie Meijer wordt mijn spits. Een ervaren speler en een beresterk aanspeelpunt. In en om de zestien meter was hij levensgevaarlijk. Samen vormden we een koppel bij Cambuur.

Als trainer lies ik voor Jim Calderwood. Hij was een coach die plezier en passie in een team bracht. Jimmy hield van een vast systeem en had lef als trainer. In Schotland speelde we wel eens 1-2-4-4.”