Adri van Tiggelen in 1988

Adri van Tiggelen kennen we natuurlijk vooral vanwege zijn gebikkel in het Nederlands elftal. De inmiddels 63-jarige verdediger – bijgenaamd De Spijker – was ook goed voor 56 interlands, zoals die tijdens het EK van 1988. Daarnaast speelde de ExProf voor FC Groningen, Anderlecht, Sparta, PSV en Dordrecht ‘90. Voor zijn favoriete elftal had Van Tiggelen niet zoveel tijd nodig.

Van Tiggelen: “Als trainer kies ik voor Rinus Michels. Met hem hebben we tenslotte in 1988 de cup mee naar huis genomen. Hans van Breukelen staat op de goal. Zo’n fanatieke keeper als Hans heb ik nooit meegemaakt. Georges Grün was de beste rechtsback met wie ik gespeeld heb. Opkomend sterk, kopsterk, fysiek sterk… Hij had eigenlijk alles. In het centrum zet ik mezelf met Ronald Koeman. Ronald was eigenlijk een verdediger die geen verdediger was. Hij had een geweldige pass, een goed overzicht en pikte zijn doelpuntjes mee. Ik daarachter, als de man die het vuile werk voor hem opknapte. Linksback is dan Hendrik Andersen, een Deens international. Een geweldige opkomende linksback.

Artikel gaat door onder de graphic

Op het middenveld is Pier Janssen, de Belg, de stofzuiger, met wie ik bij Anderlecht speelde. Rechts zet ik Ruud Gullit, die, net zoals waar hij overal heeft gespeeld, ook bij ons in Oranje de drijfveer was. Links staat Frankie Vercauteren, een geweldige speler met een geweldige linker trap, die ook nog op zijn tijd gemeen kon zijn.

Voorin heb ik Juan Lozano net achter de twee spitsen staan. Deze Spanjaard was ook top. Jammer dat ik hem maar zo kort bij Anderlecht heb meegemaakt. Bij Waregem uit brak hij al snel zijn been. Marco van Basten en Luc Nilis zijn mijn spitsen. Marco was één van de beste spitsen ooit, Luc had als 18-jarige in zijn tijd bij Anderlecht al iets unieks.”