Door René van Dam

Afgelopen maand was het drie jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. Nog steeds koesteren bewonderaars hun herinneringen aan De Verlosser. Ajax-fan Ria van de Vosse heeft wel een heel bijzonder aandenken in haar bezit: een origineel plukje haar van de nummer 14.

De bijzondere souvenir ontvangt Van de Vosse in het seizoen 1968-1969. Ze is dan achttien jaar en trekt de stoute schoenen aan om in Amsterdam een training van haar favorieten te bezoeken. “Ik woonde in Zwolle, maar van jongs af aan was ik gek van die club. Mijn favorieten waren Inge Danielsson en vooral Johan Cruijff. Zijn spel was echt een lust voor het oog, hij huppelde als een hertje over het veld.”

Verhaal gaat door onder de foto.

Het kost Ria een paar uur om in Betondorp te geraken. “Eerst met de trein via Amersfoort en Hilversum naar Amsterdam, en vervolgens met tramlijn 9 naar De Meer. Ik weet nog dat ik bij aankomst dacht: ‘Het ziet er helemaal niet zo bijzonder uit.’ Er waren ook nauwelijks andere supporters bij de training. Bijna iedereen werkte nog gewoon doordeweeks.” Eenmaal aangekomen blijken ook de Ajax-spelers diep onder de indruk. Ria: “Ze bleven vragen: ‘Kom je écht helemaal uit Zwolle?’ Dat was toen ook voor die jongens nog een heel eind weg.”

Nadat alle handtekeningen zijn verzameld loopt Van de Voss op Cruijff af. “Ik vroeg heel brutaal of ik een klein plukje van zijn haar mocht afknippen. Hij antwoordde: ‘Ik kom zo terug, we hebben nu eerst een bespreking met Michels.” Een half uur later kwamen de Ajacieden weer terug. “Toen drong het pas tot me door dat ik helemaal geen schaar had. Nadat ik deze kon lenen bij de kantinejuffrouw ben ik weer naar Johan gelopen om wat haar te bemachtigen. Daar deed hij totaal niet moeilijk over. Hij zei nog ‘Niet teveel afknippen he.’ Ik pakte een heel klein plukje haar en knipte het voorzichtig af. Daarna heb ik het in een luciferdoosje gedaan om weer veilig mee te nemen naar Zwolle.”

Daarmee eindigde het avontuur niet, want in het restaurant trakteerde Sjaak Swart haar op een uitsmijter en daarna gaf doelman Gert Bals haar een lift naar het station van Hilversum. Thuis is iedereen diep onder de indruk van de ‘wereldreis’ van Ria, evenals van haar buitgemaakte souvenirs. “Mijn vader huilde tranen met tuiten, die was zó trots, alsof ík de wereldcup had gewonnen.”

Het plukje haar koestert Ria vijftig jaar later nog steeds. “Ja, er zullen best verzamelaars interesse hebben, maar er is nog nooit een bod gedaan. Maar ik ben ook standvastig, ik heb weinig behoefte om er afstand van te doen.”

De dag dat Cruijff overleed herinnert Ria zich nog als de dag van vandaag. “Och, mijn god. Ik werkte die dag op Schiphol en een collega kwam naar me toe. ‘Ria, je raadt het nooit, Cruijff is overleden.’ Ik ben gaan gillen en janken, ik kon het niet verwerken. Bij het afscheid in de Arena begon het van voren af aan, ik was meteen weer overstuur.”

Inmiddels woont Ria al 21 jaar in Amsterdam en bezoekt ze naast alle thuiswedstrijden nog graag een training. “Helaas is dat steeds lastiger, want je mag niet meer zomaar het terrein op. Dat vind ik ontzettend jammer. Als ik een week vrij ben wil ik lekker op een bankje zitten in de zon en met de andere supporters praten. Ik kon vroeger uren kijken naar de oefeningen van Bobby Haarms. Maar tegenwoordig is er weinig meer mogelijk. Volgens mij is dat onder Van Basten begonnen. Daardoor is de lol er wel een beetje vanaf. Maar toch blijft Ajax zit in je hart zitten, dat wil je het liefst iedere dag meemaken.”

*** Het boek ‘Cruijff, 14, bijzondere ontmoetingen met het fenomeen’ bevat bijna 100 van dit soort bijzondere verhalen. Het is o.a. te bestellen via Bol.com, AKO.nl en Bruna.nl.