Door Wim Fokkema

Daar staan ze dan, drie ExProfs in het warme Thailand. Jaren geleden begonnen René van Dieren en Daniël Rijaard na hun lange betaald voetbal aan een carrière strandvoetbal. Spelen in een zandbak!

De Drie Musketiers in Thailand met van links naar rechts: Daniël Rijaard, René van Dieren en Ricky van den Bergh.

Van Dieren schopte het tot international en speelde zelfs op het WK in Tahiti. Rijaard kwam in contact met Beach Soccer Zeeland waar ook Leo Koswal en Ali Eryuruk actief waren. De derde musketier is Ricky van den Berg. Specifieke beachsoccerspelers als Jeffrey Duynstee, Ali Eryuruk, Frank Hiemstra, Dilshan Fong Tin Yoen en keeper Ryan Lol completeren het geheel. Vorig jaar won Nederland overtuigend de finale van regerend zesvoudig kampioen Noorwegen en ook nu werden de Noren in de eindstrijd verslagen (4-3).

Het trio werd uitgenodigd door Pattaya Beach Voetbal om met een team van Nederlanders aan het Internationale toernooi in Jomtien (onder de rook van Pattaya) mee te doen. “Ik heb veel meegemaakt,” zegt Van Dieren, die voor de eerste keer op het strand een balletje trapt. “Maar dit is toch wel een van mijn hoogtepunten. Ik kom hier nu voor de tweede keer, maar ik verbaas me opnieuw over het enorme enthousiasme van de supporters, het bomvolle stadion en de geweldige gastvrijheid. Daarnaast wordt alles voor ons geregeld zoals tickets, overnachtingen, eten en drinken. Zelfs zeiltochten, eilanden bezoeken; het zit allemaal in het pakket.”

Van Dieren leeft privé eigenlijk nog steeds van de sport. Hij huurt in Raamsdonksveer een grote hal van de Gemeente waar multifunctioneel gesport kan worden. Onder andere een beachsoccerveld, zaalvoetbalruimte, badminton en opblaasbare dartborden vind je daar onder één dak. “Ach, ik heb toch regelmatig toernooitjes in de hal en verder verhuur ik ruimtes aan sportverenigingen en verkoop ik natuurlijk snacks en drank. Mijn gehaktballen zijn wijd en zijd bekend,” klinkt het lachend.

Het verhaal gaat door onder de foto.

Nederlandse voetballers bezochten afgelopen week een opvanghuis voor Cambodjaanse kinderen waarvan de ouders in de bouw werken in Thailand. Van links naar rechts: René van Dieren, Jeffrey Duynstee, Dilshan Fong Tin Yoen, Ali Eryuruk, Daniel Rijaard, Frank Hiemstra, Ricky van den Berg, de vriendin van Frank Hiemstra en keeper Ryan Lol.

Rijaard heeft inmiddels zijn diploma TC 2 gehaald en traint de jeugd van Xerxes onder 11. “Prachtig om te doen. Kijk, je probeert die kereltjes toch wat bij te brengen. Ik heb meer dan 300 wedstrijden in het betaald voetbal gespeeld en ben international geweest van de Nederlandse Antillen, dus ik kan wel wat uitleggen.” Rijaard heeft zich laten omscholen tot kraanmachinist en hij werkt inmiddels al twee jaar fulltime in de Rotterdamse haven.

Ook Van den Berg heeft zijn TC 2 gehaald. Op dit moment is hij speler/trainer van Kranenburg, een vierde klasser. “Ik vond het behalen van TC 2 al een hele opgave, dus ik weet nog niet of ik doorga met het trainerschap. Deze combinatie van spelen en trainen is nog wel leuk. Nee, verder werk ik (nog) niet, maar dat zal toch een keer moeten gaan gebeuren. Het potje van het Spelersfonds raakt natuurlijk ook een keer leeg.”