Vandaag (donderdag 27 sept.) wordt hij al weer 71 jaar. Dirk Nicolaas Advocaat viert dat, hem kennende, nooit uitbundig. Bovendien zit ‘De Kleine Generaal’ deze dagen tot over zijn oren in het werk bij FC Utrecht, zijn kerverse werkgever.

FC Utrecht is al weer zijn twintigste werkgever. En voor een aantal werkte ‘Dickie’ al meerdere malen, zoals PSV, AZ en het Nederlands elftal. Advocaat weet van geen ophouden. En zolang hij nog maar in Nederland actief is, zal zijn vrouw Dieuwke hem niet tegenhouden. “Utrecht was een goede oplossing,” zei hij medio augustus, bij zijn presentatie. “Hiervoor hoef ik niet thuis te zitten.”

“Het is een drug,” zei oud-coach Leo Beenhakker – 19 werkgevers – al eens. “Het is moeilijk voor jezelf het besluit te nemen om te stoppen.” Advocaat kan het niet, is een werkezel. In al zijn poriën zit het voetbalvirus. Zijn vrouw heeft ermee leren leven. Zoals ze ook eraan wende als haar man weer eens maandenlang in het buitenland verbleef. Was het niet in Rusland dan wel in Schotland of Turkije. Dan zat hij daar maar in zijn hotel eindeloos de videobeelden van wedstrijden te analyseren. Soms kwam zijn vrouw even een weekje over. Maar nu? Tegenwoordig is Dieuwke een blij mens. Na zijn jobs bij het Nederlands elftal en Sparta werkt haar man opnieuw om de hoek. En zo kunnen ze zijn verjaardag vandaag lekker samen vieren.