Door: Maarten Bax

Ze waren er bijna allemaal bij, tijdens de Dick van Dijk Memorial-wedstrijd. Van Richard Witschge tot Dennis Bergkamp en van Simon Tahamata tot Sjaak Swart. Op De Toekomst, het terrein naast de Amsterdam Arena, speelde Lucky Ajax tegen een selectie van oud-Nice spelers.

Het is alweer twintig jaar geleden dat Van Dijk overleed. Bekend werd de FC Twente- en Ajax-speler natuurlijk vooral vanwege zijn prachtige goal (voorzetje Piet Keizer, verlengen met het hoofd) in de finale van de Europa Cup 1,.tegen Panathinaikos. Nu, op deze licht bewolkte zaterdag in mei, wordt hij geëerd in een duel tussen Ajax en Nice. Want ook voor die Franse club zou de in Gouda geboren aanvaller nog uitkomen, net voor het Spaanse Real Murcia.

‘Wouldn’t it be nice if we could wake up
In the morning when the day is new?
And after having spent the day together
Hold each other close the whole night through..’

Alle spelers, de arbitrage en de familie van Dick van Dijk staan vlak voor de aftrap op de middencirkel van het hoofdveld. Opvallend: dit keer niet de gebruikelijke minuut stilte. Nee, de vrolijke klanken van de Beach Boys, een beroemde Amerikaanse surfband uit de jaren zestig, schallen door de luidsprekers. “Dit past beter bij mijn vader,” zal Matita van Dijk, de dochter van de legendarische voetballer, later verklaren. Wat nog meer in het oog springt is de keeperstrui die Angelos Chariteas om zijn schouders draagt. Gaat de Griek, die wij als spits kenden, vanmiddag onder de lat staan? Wat blijkt: Edwin van der Sar heeft op het laatste moment moeten afzeggen en Dennis Gentenaar stond nog bij zijn zoontje voetbal te kijken, toen hij opeens werd gevraagd in te vallen. Hij is onderweg.

Van Dijk had drie kinderen: twee dochters en een zoon. Op de tribune zitten zoon Dirk en Matita, de jongste van de twee zussen. De oudste is niet zo lang geleden overleden, net als Van Dijks vrouw. Matita, die in Frankrijk woont, spreekt behalve Frans ook redelijk Nederlands. “Dit is de tweede keer dat we dit doen. Jaren geleden speelden we bij ONA, in Gouda, de eerste club van mijn vader. ONA voetbalde toen tegen oud-Ajax, met Johan Cruijff. De wedstrijd is georganiseerd door Sjaak Swart, die er ook voor gezorgd heeft dat wij met z’n allen uit Frankrijk konden overkomen. De Côte d’Azur was dan weliswaar de thuishaven van mijn vader, maar hij miste Nederland toch wel, hoor.”

Voordat hij met een spierblessure uitviel, liet Bergkamp weer staaltjes van zijn ongeëvenaarde techniek zien.

Voor de paar honderd toeschouwers is het genieten. Van de ‘no-look-passes’ van Richard Witschge, van de ongekende frisheid van de bijna 61-jarige Simon Tahamata, maar vooral van Dennis Bergkamp. De drie dagen eerder 48 jaar geworden aanvaller laat nog eens zien meer techniek in zijn grote teen te hebben dan een gemiddeld hoofdklasseteam bij elkaar. Het is dat de Franse doelman geen kleintje is, anders had Bergkamp hem al na tien minuten met een fraaie stift verschalkt. Toch wordt het niet veel later 1-0 door dezelfde Bergkamp, nu met een fraai afstandsschot.

De familie Van Dijk met tweede van links zijn zoon Dirk en tweede van rechts dochter Matita.

Matita van Dijk geniet ook. “Ik weet dat Piet Keizer altijd het graf van mijn vader in SaintPaul-de-Vence  heeft verzorgd, al deden dat er meer, die jaren. Mijn vader wordt in Frankrijk herinnert als een van de spelers die aan de mooiste tijd van Nice heeft bijgedragen en tegen Barcelona een paar doelpunten heeft gescoord. En vergeet de aankomst niet. Een Ajacied, die met zijn club de Europa Cup 1 had gewonnen. Ja, dat was in die tijd heel wat. Helaas heb ik er zelf niks van meegekregen. Ik werd pas geboren in het jaar dat mijn vader stopte, in 1976.”

Inmiddels heeft Gentenaar de keeperstrui van Charisteas overgenomen en staat het 3-2 in het voordeel van Ajax. Bergkamp en Charisteas hebben nogmaals het net gevonden. Matita van Dijk vervolgt: “Deze dag is toch belangrijk. Mijn vader zou er trots op zijn geweest. Ajax was toch een gedeelte van zijn leven. Bovendien hebben deze spelers van Nice hem ook gekend, niet als vriend maar als oud-speler.” Van Dijk overleed in 1997 op 51-jarige leeftijd, toen hij tijdens een medisch onderzoek een bacteriologische infectie aan zijn hartkleppen opliep.