Hij speelde ooit, in 1980, in Castellón, net boven Valencia in Spanje, een interland met de UEFA-jeugd van Nederland. “We verloren met 2-0. Er zaten 35.000 man in het stadion. Ik speelde onder andere met Danny Blind, Erwin Koeman, Fred Rutten, René Maessen en Frank Rijkaard. Ger Blok was onze coach. Na afloop ruilde ik mijn shirtje met Zubizarreta, je weet wel, die keeper van Barcelona. Mooie tijden,” aldus Dick Trock, indertijd ook doelman.

Telstar uit het seizoen 1987/1988 met achterste rij v.l.n.r.: Walter Smak, René Panhuis, Frans Jansen, Florian Vijent, Koos Kuut, Dennis de Graaf en Mink Verbaan (materiaalman). Middelste rij: Jan Spierenburg (verzorger), Mike Helenklaken, Stanley McDonald, Peter de Ruyter, Edwin Ariesen, René Tesselaar, Peter van der Zwaan, Bert van Duyvenbode, cees Schoo, Chris van der Zwan (elftalbegeleider) en Loek Scholten (sponsor). Voor: Peter Tania, Matthieu Niesten, jerry de Jong, Cor van der Hart (trainer), Dick Trock, Peter de Waal (assistent), Ron Pos en Marco Robijn.

Dick Trock anno 2017

Het leven van de inmiddels 55-jarige, in Wormerveer woonachtige Trock kenmerkt zich door hoogte- en dieptepunten. Natuurlijk, hij verhaalt nog graag over zijn uiteindelijke enige interland tegen de Spanjaarden. Ook praat Trock graag over zijn periode bij Telstar. “We hadden een prachtig team met Walter Smak, Jerry de Jong, René Panhuis en trainer Cor van der Hart. We draaiden alleen erg matig. Totdat Eric Regtop van Ajax overkwam. Telstar was toen de satellietclub. Regtop zat vol met rancune, wilde zich bewijzen. En ja, dan kregen we nog Sander Oostrom en die Braziliaan, Reinaldo. Bloedgezellig was het. We eindigden alsnog in de middenmoot. In onze laatste wedstrijd, bij Wageningen uit, kwamen we één doelpunt tekort om kampioen van de laatste periode te worden. Jammer.”

Het jaar erop raakte Trock ernstig geblesseerd. In de uitwedstrijd tegen NAC stopte de doelman een penalty waarna de spits alsnog op hem en de bal kwam inglijden. Zeven ziekenhuizen bezocht hij. Uiteindelijk werd Trock te laat geopereerd en was het einde verhaal. “Ik was pas 28 jaar, kon zo de WAO in. Later hebben ze een deel van mijn vinger moeten amputeren, zoveel last en pijn had ik. Zelfs nu heb ik er nog af en toe last van. Sterker: een paar weken geleden viel, bij mijn werkgever Braspenning in Amsterdam-Noord, een raamwerk op mijn arm. Mijn arm raakte daarbij overstrekt. Vrijdag ben ik aan mijn duim geopereerd. Eerlijk gezegd denk ik niet dat het ooit nog goed komt.”

De A1 van Ajax uit het 1979 met keeper Dick Trock. Ook op de foto o.a. Frank Rijkaard (midden staand) en Gerald Vanenburg (gehurkt helemaal links).

Dat zijn vrouw een drietal jaar geleden in veel te vroeg stadium overleed, was voor Trock een nog grotere tegenslag. Hij praat er liever niet over. Liever denkt hij aan zijn mooie tijden toen hij bij Ajax onder de lat stond en hij met Gerald Vanenburg en Frank Rijkaard samenspeelde. “Beenhakker, toen trainer, haalde Rijkaard en mij tegelijk binnen. We speelden allebei in het Amsterdams elftal. De concurrentie voor mij was echter enorm groot met Piet Schrijvers, Sjaak Storm en Hans Galjé. Wim Kieft werd mijn beste vriend. We zijn samen nog een paar keer naar Benidorm op vakantie geweest. Heel veel lol gehad; vrouwtjes, hè… Haha… Hij was toen al bekend en vond het vreselijk als hij herkend werd. We hebben tegen Spanjaarden partijtjes op het strand gevoetbald, maar ook veel getennist. Als hij dan achter stond, werd hij chagrijnig. Kregen we ruzie. Maar later op de avond was het weer lachen, hoor.”

Zijn arm zit momenteel in het gips. Trock is daardoor een stuk minder mobiel. Ik wil er best op uit, maar autorijden kan ik momenteel niet en in al dat openbaar vervoer heb ik geen zin. Ik ga dus zaterdag (24 juni) niet naar dat Horecatoernooi in Amsterdam, waar al die andere ExProfs en ouwe gabbers rondlopen. Helaas. Ik concentreer me maar eerst op mijn herstel en het volgend seizoen. Dan ben ik trainer van de zaterdag 1 van voetbalvereniging Saenden, een vierde klasser.”