Seizoen 2002-2003: Bij PSV – FC Groningen (1-0) beleeft Dick Jol een innig onderonsje met Mohammed Allach. FOTO: Stanley Gontha (Pro Shots).

Veel doet de nationale- en internationale oud-topscheidsrechter Dick Jol (64) niet meer. Her en der fluit hij nog wel eens een wedstrijdje voor het goede doel. ‘Het voetbal volgen? Nauwelijks. Geen zin in.’

In 2008 stopte hij. Eind november 2015 kwam Jol opeens weer in het nieuws. Hij zou een buurman en zijn vriendin hebben mishandeld met een metalen steigerdeel van ruim anderhalve meter lang. Ook zou hij ze met de dood hebben bedreigd. De twee reden met een scooter over de stoep in Scheveningen. Hij werd veroordeeld voor bedreiging en mishandeling tot een taakstraf van 150 uur. Het was een geluk bij ongeluk. ‘Na mijn taakstraf ben ik daar blijven hangen. Ik schrok zo van de omstandigheden. Weet je, als je nooit in dat soort omgeving komt, weet je niet wat er zich daar afspeelt. De verpleging kan het niet aan. Veel te veel werk.’

Jol werkt in het verpleegtehuis als vrijwilliger twee ochtenden per week. ‘Bij mensen voor wie het bijna klaar is. Ik werk ik in de keuken, maak lekkere dingen. Extraatjes, zoals koekjes voor in de weekenden. Verder ben een redelijk fanatiek visser. Ik vis op karpers. Maar ik haal toch verreweg de meeste voldoening uit mijn tijd in het verzorgingstehuis.’