Door René van Dam

Waar sommige ExProfs al snel in de vergetelheid geraken, geldt dat zeker niet voor Evgeniy Levchenko. De 40-jarige Oekraïner is tegenwoordig vaker in beeld dan tijdens zijn voetbalcarrière, met name door zijn werk als analist bij Fox Sports.

Voor de jongere fans van ExProfs: Levchenko speelde in zijn jeugdjaren bij Sjachtar Donetsk en CSKA Moskou, waarna Vitesse hem naar Nederland haalde. Hij speelde bijna 300 wedstrijden voor onder andere Vitesse, Sparta, FC Groningen en Willem II. In 2012 beëindigde hij zijn carrière bij het Australische Adelaide United.

De laatste tijd maakt Levchenko ook furore als footgolfer. Samen met de ex-profs Herman van Eekeres en Marcel Peeper behoort hij inmiddels tot de Nederlandse top. We spreken met hem over zijn loopbaan als footgolfer, zijn overige bezigheden, en, speciaal voor ExProfs, over zijn stille wens.

Je behoort momenteel tot de top-10 van Nederlandse voetgolfers. Hoe is dat begonnen?

“Een paar jaar geleden ben ik eens uitgenodigd voor een toernooitje door Life After Football. Ik vond dat erg leuk om te doen. Natuurlijk staat het plezier voorop, maar ik ben wel zo ambitieus dat ik mijn score voortdurend wil verbeteren. Ik vond het niet te verteren als ik iemand met een behoorlijke buik de baan op zag stappen, die vervolgens een betere ronde liep dan ik. Tegenwoordig probeer ik wekelijks een paar keer te oefenen, bijvoorbeeld op de baan van Spaarnwoude. Als het een dag wat minder gaat, probeer ik voor mijzelf te analyseren wat er mis ging. De volgende keer probeer ik daar dan rekening mee te houden.”

Je bent ook een van de weinige ex-profs die mee doet aan internationale toernooien.

“Wil je echt stappen maken, dan heb je die toernooien nodig. Je speelt dan onder druk, net als vroeger in het profvoetbal. Het blijft wel een hobby, want er is nog niet echt geld mee te verdienen. Daarvoor is de sport nog te klein. Het zou zeker helpen als meer ex-profs zich zouden aansluiten. Zoiets heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van het footgolf. Vandaag heb ik bijvoorbeeld Berry Powell zien spelen. Die heeft een geweldige traptechniek. Van zulke jongens moeten we het hebben.”

Levchenko in 2009, nog voetballend in Rusland.

Wat doe je nog meer, naast het footgolf?

“Tijdens het WK heb ik bij de NOS als analist gewerkt, en komend seizoen ga ik dat weer doen bij FOX Sports. Daarnaast ben ik ook vader (Levchenko en zijn vrouw, actrice Victoria Koblenko, kregen in 2016 een zoon, red.). Dus daar gaat ook de nodige tijd in zitten.”

Ambieer je nog wat in de voetballerij?

“Trainer zou ik niet willen worden, maar stiekem lijkt het me erg leuk om als manager aan de slag te gaan. Het samenstellen van een team, in die richting moet je dan denken. Ik heb namelijk een opleiding marketing gedaan. Op dit moment zijn er geen contacten, ik heb het ook nooit hardop uitgesproken. Mocht er een kans zijn, dan zou ik zeker het gesprek aangaan.” Levchenko kijkt voor zich uit en mijmert: “Ik ben niet iemand die zichzelf aanbiedt, daar ben ik te bescheiden voor. Misschien zou ik wat pro-actiever moeten worden, wat meer moeten afdwingen.“

Kortom, clubs die nog op zoek zijn naar een manager of technisch directeur kunnen contact opnemen. Al zal er wel ruimte moeten worden vrijgemaakt voor enkele internationale footgolf toernooien. ExProfs houdt u op de hoogte.