Richard Nieuwenhuizen FOTO: Sonja van Dijk.

Begin december 2012 komt grensrechter Richard Nieuwenhuizen om bij een op het eerste gezicht onschuldig voetbalwedstrijdje van ‘zijn’ Buitenboys B-junioren. Een half jaar later spelen ex-internationals  in Almere tegen de Buitenboys, om geld in te zamelen voor zijn familie. 

Het was een dramatisch einde van wat een gewone amateurwedstrijd had moeten blijven: na het laatste fluitsignaal vallen zeven jongens van de tegenstander de 41-jarige grensrechter aan. De volgende dag overlijdt hij aan zijn verwondingen.  De benefietwedstrijd wordt met gemak gewonnen door de ex-internationals.  Maar de uitslag doet er natuurlijk helemaal niet toe. Veel belangrijker is dat er ruim 55.000 euro voor de familie wordt opgehaald en dat er nationaal en inter-nationaal aandacht wordt besteed aan het vele geweld op de voetbalvelden. De campagne ‘Zonder respect geen voetbal’ wordt gestart – maar tot op de dag van vandaag vragen velen zich af of de dood van Nieuwenhuizen wel iets heeft bijgedragen om dit geweld te verminderen…  

Foto: Poweredbyfuse.

Op de foto scheidsrechter Roelof Luinge en v.l.n.r. de ex-internationals Giovanni van Bronckhorst, Aron Winter, Richard Witschge, Regi Blinker en Dennis Bergkamp. Laatstgenoemde was de uitblinker van de wedstrijd.

BOEKENTIP: ‘Wat een kutvoetbal, he?’, over het hele gebeuren rond dit vreselijke incident.