In 1983 speelde Ajax tegen Feyenoord in het Olympisch Stadion. De Amsterdammers wonnen met 8-2 en Marco van Basten scoorde driemaal.

Van Basten over die wedstrijd: “Het was een bijzondere wedstrijd omdat Johan Cruijff bij Feyenoord speelde. Wij hadden een jong team en hij was net naar Feyenoord overgestapt. Wij verrasten hun met onze manier van spelen: fris, verrassend en snel. Het was op een regenachtige middag. Bij ons ging het allemaal goed, en bij hun juist niet. Soms gebeurt het in voetbal dat je zo’n goede partij op de mat legt. Aan het einde van het seizoen waren zij wel kampioen, maar het was wel een bijzondere wedstrijd. Wij kwamen snel op voorsprong, maar Feyenoord kwam weer terug tot 3-2. Na rust scoorde wij weer snel een doelpunt, en toen werd het gokken voor hun. Op de counter stuurden wij ze vervolgens helemaal het bos in.”

Van Basten geniet van zijn doelpunt waarmee hij Ajax op een 2-0 voorsprong heeft gezet. Keeper Joop Hiele baalt. Verder op de foto van links naar rechts: Edo Ophof, Jan Mölby en André Hoekstra.