Het was een moment van oeehhh en ahhh… Daar ging hij dan opeens, Edwin van der Sar. Als een plank viel de doelman van Oranje achterover. Dit in de 87e minuut van de WK-interland tussen Nederland en Argentinië.

Was het komedie, ja of nee? Guus Hiddink, coach van Oranje op het WK van 1998 in Frankrijk, moest er om lachen. “Natuurlijk was het komedie, al raakte Ortega hem wel.” De Mexicaanse scheidsrechter Arturo Brizio Carter trapte er volledig in. Nou was Ariel Ortega al de hele tijd op zoek geweest naar een strafschop. En nu, wilde hij de iets naar buiten staande voet van Jaap Stam misbruiken om te vallen. Er waren nog maar een paar minuten te spelen in deze kwartfinale. Een penalty kwam dus als meer dan gelegen…

Maar Brizio Carter besliste anders. Ortega kreeg rood te zien. Argentinië kreeg dankzij Van der Sar een koekje van eigen deeg gepresenteerd. Zo had Arthur Numan al eerder geel gekregen. “Een lachertje,” aldus Hiddink. “Hij werd gezocht door de tegenstander.” En dan de ‘heer’ Diego Simeone, tegenwoordig ADHD-trainer van Atlético Madrid. Hij versierde al tegen de Engelsen een penalty. In dezelfde wedstrijd speelde hij tevens de rol van stervende zwaan nadat hij zelf eerst sterspeler David Beckham in de rug had aangevallen. Het achterwaarts gerichte trapje van de op de grond liggende Beckham, verleidde Simeone tot enorme aanstellerij. Engeland kon men tien man verder. Gelet op de aard van dit soort tegenstanders, wilde Hiddink van geen beschuldigingen in Nederlandse richting weten.

Na de Schwalbe van de Argentijn bracht Van der Sar zijn hoofd tot op vijf centimeter boven dat van de nog liggende Ortega om verhaal te halen. Ortega veerde overeind en gaf Van der Sar een ‘kopstoot’. De Nederlander ging naar de grond en Ortega ontving de rode kaart. Eigen schuld, dikke bult…Enfin, u weet het nog wel. Nederland won de kwartfinale met 2-1, na een fraaie van Dennis Bergkamp, kort na het incident rondom Van der Sar. Wat een apotheose!