Peter Draisma

PETER DRAISMA
Fan van het eerste uur van PSV is Peter Draisma. Hij keek met liefde naar de topspitsen van PSV: Edström, Ronaldo, Kieft, Van Nistelrooy, maar ook naar Romário. Romário de Souza Faria (1966) speelde van 1988 tot 1993 bij PSV, een periode waarin hij 87 competitiegoals maakte. De Braziliaan won met de Eindhovenaren drie landstitels en tweemaal de beker.

VADER
Peter Draisma’s vader, Willem Draisma, was directeur van de Rabobank in Eindhoven en verstrekte tweewekelijks de ‘Man of the Match-trofee. “Ik stond als tiener altijd op vak L aan de lange zijde, en genoot dan van mijn vader die daar als een trotse supporter na afloop op de middenstip stond. Hij reikte dan de trofee uit met een etensbon van 150 gulden (een kleine 70 euro). De seizoenkaart van mijn vader heb ik nog steeds, zo’n 25 jaar later!”

APPELMOES
Romário, die met zijn 1,66 meter ook wel ‘het kleintje’ genoemd werd (o baixinho)  was een voetballer met een een grote bek en een klein hartje. Geboren in de favelas van Rio de Janeiro, verkaste hij via voetbalclub Vasco da Gama naar het koude Europa, voor veel Brazilianen een enorme overgang. “Ik wil appelmoes” en “Ik ben een beetje moe” waren twee van zijn favoriete uitspraken.

AARTSLUI
Draisma: “Als je naar de speler Romário keek, dan zag je iemand die totaal geen motivatie uitstraalde. Een antiwerker, aartslui en ogenschijnlijk ongeïnteresseerd. Later bleek dat veel spelers uit de selectie van PSV zijn bloed wel konden drinken. Hij joeg iedereen tegen zich in het harnas, maar ja, hij maakte wel alle goals. En welke keuze maakt een trainer dan? Ik kijk liever naar een briljant dan naar een werker!”

Romário ontvangt de prijs voor ‘Man of the Match’ in 1990. Links vader Draisma.

HIDDINK
“Hiddink zei altijd: ‘Hij ligt te pitten op een tak, maar als hij ontwaakt dan is hij een panter.’ En dat was ook zo. Als hij er moest zijn, dan stond hij er ook. Op prachtige kantelmomenten in wedstrijden kwam zijn fabelachtige techniek tevoorschijn. Dansend met de bal keken wij in trance naar weer een glorieuze actie. Ik kan wel zeggen dat wij verwend waren in die tijd. Wat een mazzel dat ik daarbij mocht zijn.”

HEDEN
Romário stopte in 2010 bij America FC, waar hij technisch directeur werd. Inmiddels begeeft hij zich in de politieke arena voor de Socialistische Partij. Een paar jaar geleden kwam Romário met zijn tweede vrouw Dominique in het nieuws vanwege een fout in het IVF-lab van het UMC Utrecht. Eicellen van 26 vrouwen zijn mogelijk bevrucht met zaad van een andere man. Romário: “Dit is nieuws dat je niet wilt horen, al blijft het kindje ontzettend welkom.”