Jeroen Walstra

De Nederlander Jeroen Walstra (foto rechts) woont in Amerika, waar hij assistent-trainer is van de Riverhounds, een ploeg die op het niveau van onze Jupiler league speelt. Ook is hij al een jaar of 25 keeperstrainer.

Piet Schrijvers (in 1978)

“Piet Schrijvers is voor mij de beste keeper ooit. Nee, geen Hans van Breukelen, Edwin van der Sar of Jan van Beveren. Schrijvers was verschrikkelijk goed in de één-tegen-één-situaties, maar ook bij voorzetten was hij top. Nu zou hij te klein zijn en het niet redden. Hij kon de ballen goed wegstompen, dat hadden we nog nooit gezien.”

“Ook zijn positionering in het doelgebied was goed. Schrijvers was misschien niet zo sterk op de lijn, was toch wat gezet, dus was het moeilijk dat lijf in de hoek te krijgen. Van der Sar was op dat punt beter, en Van Breukelen ook. Dat waren echte ‘schotenstoppers’, net zoals Van Beveren. Maar hoe vaak moet je de bal uit de hoek plukken?”

“Van der Sar was fantastisch met het passen van de bal, maar dat werd pas belangrijk na de verandering van de terugspeelbal regel. Nee, overall was Schrijvers de beste. Dat Jan Jongbloed in 1974 op het WK onder de lat stond, kan ik nog steeds niet begrijpen. Met Schrijvers hadden we de wereldtitel gewonnen. Zeker weten.”