Ernst Slinger is al sinds 1958 supporter van Alkmaar ‘54/AZ ‘67/AZ. “En de beste spits ‘ever’ is voor mij Kees Kist.”

Kist speelde van 1972 tot en met 1982 bij AZ. “Ik heb nagenoeg alle thuiswedstrijden en vele uitwedstrijden van hem gezien. Wat genoot ik van die speler! Wat kon die man schieten! Hij schoot de ballen met een gemiddelde snelheid van 115 kilometer per uur op de goal. Vele keepers waren bang voor hem. Een opmerkelijke anekdote: tijdens een training stond er een jochie van een jaar of tien naast de het doel. Kist schoot de bal snoeihard precies op de arm van dat jochie. Het gevolg was dat het ventje met een gebroken arm naar het ziekenhuis afgevoerd werd.”

Verhaal gaat door onder de foto!

Ernst Slinger (links) met Kees Kist en diens gouden schoen.

Slinger vervolgd: “Kees was voor AZ enorm belangrijk. Samen met zijn vriend en aangever Kristen Nygaard vormden zij het koningskoppel in de gouden jaren van AZ. Zo werd Kist ook dankzij Nygaard de eerste Nederlandse topscorer van Europa met 34 goals uit 34 wedstrijden in het seizoen 1978-1979 en mocht hij in Parijs de gouden schoen ophalen. In het seizoen 1981-1982 won hij de zilveren schoen als vice-topscorer van Europa met 32 goals. Kist scoorde in totaal 212 doelpunten voor AZ in competitieverband. Als we de Europese- en beker-wedstrijden meerekenen wordt het aantal van meer dan 250 goals gemakkelijk gehaald. Een ongekende prestatie!”

Slinger tot slot: “Kees heeft 21 keer in het Nederlands elftal gespeeld en werd in 1982 voor bijna twee miljoen gulden getransfereerd naar Paris Saint Germain (PSG), voor die tijd en zeker voor AZ een ongekend hoog bedrag. Maar ik ben blij dat ik Kees al die jaren bij mijn favoriete club heb mogen bewonderen en ben nog altijd bevriend met hem.”