Jos Lenssen, ruim 50 jaar voetballiefhebber en woonachtig in het Brabantse Mierlo, is fan van Hans van Breukelen, de ExProf die tijdens zijn carrière uitkwam voor FC Utrecht, Nottingham Forest en PSV. Ook kwam de doelman 73 keer voor het Nederlands Elftal uit.

Jos Lenssen (links) en Hans van Breukelen.

Vanaf het moment ‘De Breuk’ in 1984 het Engelse Nottingham verruilde voor de club uit Eindhoven volgt Lenssen zijn grote voetbalidool. Maar niet alleen zijn verrichtingen binnen de witte krijtlijnen tot het moment Van Breukelen in 1994 de voetbalschoenen aan de wilgen hing. Tot aan de dag van vandaag hebben beiden nog steeds een goed contact, zowel qua voetbal doch door de loop der jaren ook privé. Naast idool was de voormalig technisch directeur van de KNVB voor voetbalfanaat Lenssen ook een hele grote leverancier voor de unieke voetbalverzameling welke binnenkort ondergebracht gaat worden in het eigen voetbalmuseum van Jos Lenssen.

Duizend en een voetbalsouvenirs, hebbedingetjes en collectorsitems zullen vanaf 3 april 2019 te zien zijn in Lenssen’s voetbalmuseum in HUP, ‘het sportiefste hotel van Nederland’ in Mierlo. Daaronder tal van speciale collectoritems door Van Breukelen in het verleden spontaan beschikbaar gesteld. Van de originele gele keeperstrui waarin hij keepte tijdens de memorabele beslissingswedstrijd tegen België op 20 november 1985 in de Rotterdamse Kuip. De 2-1 winst, na een week eerder in Brussel met 1-0 te hebben verloren, was helaas niet voldoende voor deelname aan het WK 1986 in Mexico en een hele goede reden voor de Oranje doelman heel snel afscheid te nemen van het gele keepersshirt.

Het gele shirt van Van Breukelen.

Ook blikvangers in het professioneel opgezette privé voetbalmuseum te Mierlo zijn andere mooie Van Breukelen items zoals persoonlijke trofeeën, accreditaties, zijn KNVB kostuum uit 1988, het bekende keepershandschoenentasje, voetbalschoenen én het speciale shirt dat Van Breukelen kreeg uitgereikt toen hij in 1992 was verkozen tot derde beste doelman ter wereld door de IFFHS, de International Federation of Football History & Statistics. Ook het blauwe PSV-keepershirt dat Van Breukelen droeg tijdens de gewonnen Europa Cup 1 finale tegen Benfica in 1988 is in het bezit van de Mierlose verzamelaar. Dit shirt heeft sinds 2013 een prominente plaats in het PSV museum in het Philips Stadion te Eindhoven. Het is één van de 65 collectoritems die Lenssen in bruikleen heeft gegeven aan de club uit de Lichtstad waar hij reeds ruim 50 jaar kind aan huis is.

Dat Van Breukelen tijdens de opening van het voetbalmuseum in Mierlo begin april tot de eregasten behoort, is gezien de sportieve band tussen fan en idool niet zo vreemd. Sterker, ook Van Breukelen zal, evenals enkele andere voetbalcoryfeeën, nauw betrokken worden bij de opening van het voetbalmuseum dat binnenkort dagelijks gratis te bezoeken zal zijn. Een aanrader voor elke voetballiefhebber als je weet dat de collectie van verzamelaar Lenssen ruim 650 originele voetbalshirts, 233 paar oude voetbalschoenen, 800 voetbalboeken, 750 voetbalbierglazen en duizend en een andere items bevat!

Het voetbalmuseum zal vanaf 3 april 2019 gevestigd zijn in het HUP hotel, Arkweg 3-17 te Mierlo. Het betreft de locatie waar de voorbije 30 jaar tal van nationale en internationale clubs en nationale elftallen hun trainingskamp opsloeg. Eén daarvan was twee jaar geleden het team van Al Fujairah, juist ja, het team dat toen gecoacht werd door Diego Armando Maradona!