Vincent Pappot van Mijnsport.

“Ik weet niet meer hoe oud ik was,” zo start Vincent Pappot (46 jaar en eigenaar van Mijnsport) zijn ode aan Dennis Bergkamp, “maar op mijn netvlies staat dat hoe Bergkamp, samen met Wim Jonk bij Ajax, makkelijk scoorde. Zo mooi ook. Elke week was het genieten. Elke pass van Jonk op Bergkamp was genoeg voor hem om met een stiffie af te maken.

Dat was geniaal. Ook bij Arsenal… Ongelooflijk. Ze hebben een keer een mooi filmpje van de 100 mooiste doelpunten van hem in Engeland samengesteld. En dan die goal die hij voor Oranje op het WK van 1998 tegen Argentinië maakte… Als je dan staat te kijken met al je vrienden en je ziet dat vlak voor het einde van de wedstrijd gebeuren… Ja, fantastisch. Een geniale goal, belachelijk mooi gewoon. Eerst die pass van Frank de Boer die over het hele veld heengaat en dan die aanname van Bergkamp. Niet gewoon… Hij speelt gewoon in één keer een verdediger uit. Andere mensen gaan in zo’n slotfase zowat met kramp van het veld af, en jij neemt een bal met je tenen aan, speelt in één keer een verdediger uit om vervolgens de bal, uiterst beheerst, met je buitenkantje voet in het doel te schieten. Ja, echt geniaal.

De geniale goal van Bergkamp op het WK van 1998 tegen Argentinië.

In het interview met Thierry Henry zag ik dat, op de vraag wie de beste was met wie hij had samengespeeld, Henry antwoordde dat dat Bergkamp was geweest. Hij voegde daaraan toe dat na elke training Bergkamp altijd nog extra aan het trainen was. Of het nou een vrije trap was, een strafschop of een aanname… Hij was altijd met zichzelf bezig om nóg beter te worden. Het zag er altijd uit alles vanzelf ging, maar blijkbaar was dat helemaal niet het geval. Bergkamp vond het ook zo vreemd dat de talenten van tegenwoordig direct na de training naar huis gaan. Trouwens, het mooiste doelpunt van Arsenal ooit, is ook door Bergkamp gescoord. Ach ja, zo heeft hij zoveel fraaie gemaakt.

Ik kon in die tijd toen Bergkamp speelde veel meer van het voetbal genieten dan nu. Ik kijk tegenwoordig zelden meer naar een wedstrijd omdat je dan na 90 minuten 0-0, 1-0 of 1-1 op het scorebord ziet staan. Dan ga ik liever naar een zaalvoetbalwedstrijd van eredivisieclub Lebo kijken. Dan eindigt een wedstrijd in 6-6 of 11-3 en gebeurt er op elk moment ook wat.

Voor de voetballer Bergkamp vind ik het verschrikkelijk dat hij bij Ajax ontslagen is. Maar eerlijk gezegd vind ik het ook niet vanzelfsprekend dat een topvoetballer een toptrainer wordt. Zie ook Marco van Basten. Ook hij was geniaal op het veld, maar werd als trainer niet begrepen door andere mensen. Hoe breng je je visie dan over? Bij Ajax had Bergkamp natuurlijk ook een heel andere rol dan als speler. Ik heb nooit daar in de keuken gekeken, maar vanuit de media begrijp ik toch dat het allemaal niet zo lekker liep met Bergkamp als trainer.”