Boerrigter anno de zomer van 2018, bijna onherkenbaar, met zijn ‘kale’ kop… FOTO: Eye4Sports.

Door Maarten Bax

Hij maakt een uitzondering. Al jaren heeft hij zich, na wat slechte ervaringen met de media, niet laten interviewen. “Ik kreeg er altijd een rare nasmaak van als ik uiteindelijk het verhaal las.” Voor ExProfs maakt Derk Boerrigter echter een uitzondering. Een gesprekje over Celtic, footgolf en, jawel, zwangerschap…

Je speelde bij FC Zwolle, RKC, Ajax, Celtic… En toen werd het stil… Je verschijning, hier, op een voetbaltoernooitje in Utrecht, is daarom opvallend…

“Haha… Nee, ik ben even van de planeet geweest. Ik zit niet in het circuitje van ExProfs. Ik word gewoon nooit uitgenodigd, al ben ik best vaak beschikbaar.”

Doe je niet aan footgolf of zo, iets dat erg populair is onder de ExProfs?

“Nee. De laatste keer dat ik dat speelde, was een op een toernooitje bij Ajax. Frank de Boer werd eerste, Christian Eriksen en Jan Vertonghen bleven mij ook voor… De vierde plek was niet slecht.

Wat doe je dan tegenwoordig?

“Ik ben een tijdje fit proberen te blijven. Ik had wel wat aanbiedingen, anderhalf, twee jaar geleden. Daarvoor was ik bij Celtic naar het tweede teruggezet. Ze wilden van me af. Maar ik ben gebleven, en dat zeg ik eerlijk, vanwege de centjes. Het salaris was te goed om op te geven, zeker als je ziet wat mijn historie aan clubs is geweest. Ik heb in de Jupiler League gevoetbald, nog net niet voor een appel en een ei. Maar je wordt er niet rijk van. We hebben nog onderhandeld – Celtic wilde drie maandsalarissen meegegeven, maar ik wilde iets meer – en zijn daar niet uitgekomen. Toen ben ik blijven zitten en kreeg ik alle twaalf.”

Derk Boerrigter stond drie seizoenen onder contract bij Celtic. Een succes werd het niet.

Maar waarom ging het bij Celtic mis?

“Blessures en een trainer die er niks van kon, ene Ronny Deila, een Noor. Ik wil niemand een schop nageven – zo ben ik helemaal niet – maar deze man had een manier van voetballen dat niet bepaald bij mij paste. Hij bakte er helemaal niks van. Ik vond dat hij mijn type speler verkrachtte, datzelfde deed hij ook met andere links- en rechtsbuitens. We moesten allemaal maar naar binnen trekken, om de backs de ruimte te geven buitenom te komen, terwijl ik liever voor de één tegen één ging als die mogelijkheid zich voordeed. Toen mocht ik op zoek naar een andere club. Zo gaat dat. De ene trainer maakt je, de andere kraakt je.

Met Frank de Boer had ik wel een klik. Toen heb ik het eerste seizoen (in 2011-2012, red.) alles gespeeld. Daarna kreeg ik het aan mijn rug, en ja, dan zit je af en toe op de bank. Logisch. Ruud Brood, toen bij RKC, was ook een fantastische trainer. Kon ik mee lezen en schrijven. Dat resulteerde in hele goede wedstrijden en ook mijn transfer naar Ajax. Maar zo’n Ronny Deila maakte me eerder slechter dan beter.”

Michael Mols scoort intussen een fraaie goal…

“Zooo! Wat een goal! Was dat Michael Mols? Ja, dat was ‘m. Volleytje in het dak. Soort Marco van Basten tegen Rusland in de finale van 1988. Prachtig.”

Afgaande op wat we vandaag hier op het toernooi van je zien, lijk jij nog zo fit als een hoentje…
“Nou, als ik één sprintje trek, dan hangt mijn tong op mijn schoenen. Maar de snelheid zit er nog in. Ik ga ook nog steeds naar de sportschool, heb geen buikje of zo. Als ik flink zou gaan trainen, zou ik nog op niveau kunnen voetballen. Maar daar ga ik niet van uit…”

Terwijl je pas 31 bent…

“Ja, zo is het leven van een voetballer…”

Heb je geen goede zaakwaarnemer dan?

“Ik had Søren Lerby. Die kon alleen na drie seizoenen Celtic regelen dat ik bij FC Utrecht mee kon trainen. Daar zat ik niet op te wachten. Ik heb lang gewacht, ook met andere zaakwaarnemers gesproken, maar daar is niks uitgekomen.”

En wat ben je gaan doen nadat het niets meer werd?

“Ik heb in Eemnes een huis laten bouwen. Daar woon ik nu, ‘of all places…’, haha. Het is een kindvriendelijk buurt, lekker dichtbij het water, 20 minuten van Amsterdam… Intussen ben ik ook vader geworden.

Verder ben ik samen met mijn vriendin een ‘pret-echo-bureau’ aan het opzetten. Zwangere vrouwen, die graag naar hun kindje willen kijken, kunnen, in de loop van hun zwangerschap, dat in 3D en 4D doen. Ze zien het gezicht, zelfs bewegend beeld van het kind. Dat gaat erg goed. We hebben al wat bekende Nederlanders gehad. Daarnaast ben ik nog bezig met een schoenen/accessoiresmerk, maar daarover kan ik je nog niet veel vertellen.”