Door: Maarten Bax

In gepaste luwte speelt Tim de Cler tegenwoordig zijn wedstrijdjes bij het Leidse Lugdunum. Maar in het verleden kwam hij uit voor zowel Ajax als Feyenoord, aanstaand weekend de twee enig overgebleven kandidaten voor de landstitel.

Thuis hangen ingelijst de shirts van het Nederlands elftal, Ajax, AZ en Feijenoord. “Bij AZ heb ik een heel mooie periode meegemaakt. Van Gaal en Adriaanse waren toptrainers. Met Ajax ben ik kampioen geworden, met Feyenoord heb ik de beker gepakt. We hadden kampioen kunnen worden, maar helaas… Ook heb ik een EK en WK meegemaakt. Prachtige ervaringen.”

Selfie van De Cler van hem en zijn drie zoons

En dan had je nog dat avontuur op Cyprus, waar alles net eventjes iets anders verliep dan in Nederland. De Cler vertelt over de twee seizoenen dat hij het shirt van AEK Larnaca droeg: “Daar ben ik niet voor het geld naartoe gegaan, hoor. Ik pakte het salaris dat je hier in de subtop verdiend. Het was een leuke ervaring, alleen wint de beste ploeg daar niet altijd, als je begrijpt wat ik bedoel.” Matchfixing? De Cler knikt kort en vertoont een geheimzinnige glimlach. “Ik eindigde daar met een rode kaart; kreeg ik acht wedstrijden schorsing voor. We speelden tegen de aanstaande kampioen. Ik zat op de bank, zei wat tegen de scheidsrechter en kreeg meteen geel. Toen ik nog eens tegen die man aanliep, kon ik vertrekken. Maar ik wist dat ik toch al zou stoppen. Overigens kregen ook de trainer en zijn assistent rood. Als ik daar ooit terugkom, heb ik nog wat wedstrijden staan, haha…”

Na zijn actieve loopbaan deed hij even niks. “Ik had nergens zin in, maar op een gegeven moment werd het saai. En nu? “Overdag heb ik niet heel veel te doen; scouten doe je ’s avonds of in het weekend. Met een vriend ga ik naar de sportschool of we squashen. Verder houd ik mij bezig met mijn drie zoons. Ik heb er een van dertien, een van zeven en een van vijf. De jongste twee voetballen bij Noordwijk. Die van zeven is super fanatiek. Hij speelt de hele dag met een bal.”

De Cler voor Oranje in actie tegen Messi

Bij Lugdunum in Leiden keerde De Cler terug op het oude nest. Zijn vader speelde er, zijn broer is hoofdtrainer en zelf komt hij uit voor het eerste zaterdagteam, dat in de derde klasse speelt. “Ik probeer het team op niveau te krijgen, zodat we kunnen promoveren. Toen ik hier terugkeerde, hadden we niet eens een eerste elftal.” Ook is De Cler in de zomer van 2016 voorzichtig begonnen als jeugdscout bij Feyenoord. “Kijken of ik het leuk vind.” Hij heeft het heel erg naar zijn zin en behaalde inmiddels zelfs zijn TC 3-trainersdiploma, al ziet hij zich nog niet voor een groep staan.

Terugblikkend op zijn carrière ziet De Cler tal van hoogte- en dieptepunten. “Denk eens aan die zogeheten kampioenswedstrijd met AZ tegen Excelsior (in april 2007, red.). Gaat de titel alsnog aan je neus voorbij. Dat was me een drama, ongelooflijk. Aan de andere kant heb ik voor Ajax en Feyenoord gespeeld, zelfs voor Oranje tegen Messi.” En voor wie het wil weten: De Cler gaat ervan uit dat Feyenoord zondag kampioen wordt…