Sonny Silooy

Column: Sonny Silooy

“Wat is er Gods naam aan de hand met het Nederlands voetbal? Jaren geleden, toen ik terugkwam uit Amerika, had ik al gezien dat we niet de goede kant op gingen. Het niveau en kwaliteit van spelers was drastisch achteruit gegaan. Op de vergaderingen van de ‘Winnaars van morgen’ in september 2104 – het innovatieprogramma dat in 2015 en begin 2016 is ontwikkeld door een grote groep Nederlandse experts op voetbalgebied – heb ik al laten weten dat wij internationaal te kort komen op het gebied van verdedigen. Hoe te verdedigen, in linie, twee linies, individueel et cetera, et cetera. Ik was toen assistent-coach van het onder 18 jeugdteam van Oranje. Wat er met mijn input gebeurd is, weet ik niet. Na twee meetings heb ik nooit meer een uitnodiging ontvangen. Ik hoorde van de zogeheten ‘Twin Games’ voor de jeugd waarbij ze in plaats van met elf tegen elf met zes tegen zes spelen. Maar als Ajax dan tegen Roda JC moet en het wordt 85-9, wat heb je er dan aan? Naar mijn mening hebben we de afgelopen vijf, zes jaar liggen slapen. Dit is een project voor een langer termijn en wij hebben deze spelers nu nodig om het Nederlandse voetbal weer naar de top te brengen en dit project met deze spelertjes duurt nog zes tot acht jaar.

Met het Nederlands elftal presteren we al jaren ondermaats. Arjen Robben speelt niet voor niets bij Oranje niet meer zo goed. Simpel, omdat hij veel minder goede medespelers om zich heen heeft lopen. Dat PSV en Ajax niet Europees spelen, zegt genoeg. Nederland loopt achter de feiten aan, elk ander land heeft ons in gehaald Fysiek, conditioneel, technisch en tactisch. Vitesse is nu al vrijwel kansloos in de Europa League en voor Feyenoord geldt hetzelfde in de Champions League. Ik heb afgelopen weekend zowel PSV, Feyenoord als Ajax zien spelen. PSV wint met geluk van een aanstaande kampioen, Feyenoord kan het met twee wedstrijden per week niet meer belopen, en Ajax werd door een goed ingesteld FC Utrecht heel goed aangepakt. Na de 1-2 heb ik de Arena gelijk verlaten. Sorry, maar dit kan gewoon niet. Je zag dit van verre aankomen; geen controle, niet dominant genoeg, geen initiatief, geen correctie et cetera, et cetera.

Ik zag het al bij de warming-up bij het positiespelletje. Toen was het al niet goed. Slechte aannames, passing, het vrijlopen, het vervolg enzovoorts. En dat terwijl alles met scherpte te maken heeft: aannames, passing, duels winnen, met elkaar communiceren, baltempo… Als Onana als keeper al vijf seconden na moet denken aan wie hij die bal kwijt kan, doe je iets niet goed. Ziyech liep tegen Utrecht overal waar hij niet moest lopen. Ik miste het combinatievoetbal met de derde man erbij. De voorzetten kwamen niet aan. Kijk, in 1987, tijdens die finale van Ajax, scoorde Van Basten niet voor niets uit die voorzet van mij. Wij hadden daar eindeloos op geoefend. Van ‘t Schip naar binnen en dan ik de overlap met voorzet rechterbeen. Nu zie je Younes alleen maar aan de linkerkant blijven hangen. Als rechtsbenige trekt hij alleen maar door het midden richting het doel. Hetzelfde geldt voor Neres op de andere vleugel. Daarnaast speelde Ajax op een slecht veld waar twee weken gelden nog een concert op plaats vond. Ik heb er in de tussentijd op gestaan. Triest. Dat is dan toch geen voordeel voor het spel van Ajax?

Moet Marcel Keizer plaatsmaken? Die vraag kreeg je de laatste tijd regelmatig. Natuurlijk krijgt hij er deze dagen van langs en dat is de voetballerij, zie De Boer en Koeman. Geen goede resultaten? Ja, dan ben je gauw de klos. Ik vind echter dat Keizers assistenten ook verantwoordelijk voor zijn keuzes. Dennis Bergkamp zit dan niet meer op de bank, maar die mag best van de tribune afkomen om zijn grieven met Keizer te bespreken. Als er een discussie is op de bank over een bepaald idee dan doe je op het een manier dat niet heel Nederland mee smult. Assistenten zijn ervoor om de hoofdcoach te helpen en te adviseren en die maakt uiteindelijk de beslissing en Carlo l’Ami zet de huidige staf een klein beetje voor schut met zijn gecoach.

Johan Cruijff

Ajax heeft natuurlijk al gefaald door geen Europees voetbal te halen. In drie maanden tijd was er niets meer van Ajax over met het swingende Ajax van februari tot aan de Europese finale. Het technisch hart mag echter ook op zijn verantwoordelijkheden gewezen worden. Die hebben Bosz te gemakkelijk laten gaan. Ik weet niet wat er allemaal bij de club gebeurt. Wellicht zijn de trainingen van Keizer ook anders dan die van Van Gaal of Cruijff. Maar ik moet ook zeggen dat je dat niet kan vergelijken met die periode. Eer liepen toen betere spelers met meer kwaliteit rond. Ik weet wel dat Johan zich een paar keer heeft omgedraaid in zijn graf hoe er op dit moment wordt gespeeld en hoe zijn visie wordt uitgedragen. Ik heb het sowieso niet zo op al die wetenschappers eromheen, wel als zij een meerwaarde hebben. Conditioneel, fysiek zal het wel in orde zijn, maar daar heb ik óók mijn bedenkingen over. Ik denk dat we spelers misschien wat slimmer moeten maken. Als Keizer ontslagen zou worden en dat zou zomaar mogelijk worden – dan zou ik Koeman eerst polsen of die wil. Hij is vrij, is kritisch en maakt spelers beter. Ja wie ben ik, ik ben een Ajax-supporter een voormalig Ajax-speler die van zijn club houdt en verdrietig is dat Ajax niet meer Ajax is. Ajax is altijd willen winnen met aantrekkelijk voetbal. Ajax is altijd de beste willen zijn.”

* SONNY SILOOY (1963) is een ExProf. Als speler behaalde hij zijn grootste successen bij Ajax. Hij won onder meer zeven landstitels, vier nationale bekers, de Europacup II, de UEFA Cup, de UEFA Super Cup en de Wereldbeker. In 2000 nam Silooy afscheid van het betaalde voetbal. Daarna was hij onder andere trainer in Amerika en analist bij Studio Voetbal.