Sonny Silooy

Column Sonny Silooy

“Ronald Koeman is aan het verjongen, volgens mij een goede keuze en ook wel te verwachten. De laatste vier jaar konden de ouderen spelers de kar niet meer trekken. Nu krijg je tot 2022 de tijd met een nieuwe, verse groep. Tussendoor zou het natuurlijk ook leuk zijn als wij ons weer eens gaan kwalificeren. Dat zijn natuurlijk ook de plannen van Koeman. Daarbij komt er een goede lichting aan, geloof me. Ik heb er vertrouwen in.

Neem Guus Til van AZ, een jongen met enorm veel diepgang. Bewegende spelers worden tegenwoordig in het topvoetbal gevraagd. AZ timmert op dit moment goed aan de weg met een jonge selectie. De Eredivisie is in vergelijking met de Premier League net slow motion. Met keeper Marco Bizot heb ik zelf ook gewerkt. Er zit een goede kop op de jongen. En dan heb je natuurlijk Kluivert en Bergwijn met heel veel aanvallende potentie, en Vormer die constant speelt bij zijn club…

Kijk, dat heeft er de laatste jaren nog wel eens aan ontbroken. Van der Wiel hield na het WK van 2010 niet meer zijn niveau tot aan het WK 2014, omdat hij niet constant speelde. Het gaat uiteindelijk om de keuzes van de trainer, maar eigenlijk bepaal je zelf of je wel of niet speelt. Van der Wiel was natuurlijk niet de enige speler die daar mee te maken had en heeft. Constant spelen maakt je beter. Trainen is een kwestie van onderhouden en af en toe is er een prikkel nodig.

Ronald Koeman

Koeman heeft het goed gedaan door Sneijder te bezoeken om te vertellen dat hij niet meer dan een bijrol zou krijgen. Sneijder is natuurlijk al een tijdje aan het afbouwen. Hij heeft een fantastische loopbaan gehad, maar zou nu eigenlijk alleen nog maar in de weg lopen en doorstroming van jong talent belemmeren. Hij heeft het rechtstreeks van Koeman gehoord. Vroeger las je het nog op Teletekst of je er wel of niet meer bijzat; toch heel wat anders. Overigens speelde ten tijde van het EK in 1988 iedereen bij zijn club. Jammer is alleen dat we momenteel geen boefjes in de selectie hebben rondlopen. Typetjes Jan Wouters, Van Tiggelen, de twee Koemannetjes of Ronald Spelbos, ook een killer. En achterin moet je ook op de ‘0’ kunnen spelen. Van de week heb ik nog de Spurs tegen Juventus zitten kijken. ‘Juve’ gaf ik na de eerste 45 minuten geen stuiver meer, maar gaat nu toch door naar de laatste acht in de Champions League.

En Ajax, tja… Als in het verleden heb ik op dit platform aangegeven dat als het goed gaat, iedereen in de polonaise loopt. Maar als het wat minder gaat, zoeken ze toch een zondebok. Eerst is de trainer de klos en nu wordt Edwin van der Sar en Overmars voor de malaise verantwoordelijk gesteld. Hij heeft, samen met Marc Overmars, de keuze gemaakt om met de winterstop Marcel Keizer weg te sturen. Ik was zelfs verrast. Maar het heeft niet gebracht wat ze hadden verwacht. Je hebt nu alleen maar verliezers,

Je moet realistisch zijn; het kampioenschap kan je na afgelopen weekend (na het verlies tegen Vitesse, red.) wel vergeten. Begin maart weet je al dat je voor een tweede plaats moet strijden, wat niet Ajax waardig is maar wel de realiteit is. Cruijff predikte altijd vooraf te coachen, dan zou je niet in problemen komen. Nu gaan mensen achteraf praten, ja dat is lekker makkelijk, anonieme bronnen opvoeren in De Telegraaf. Die bedoelen het misschien wel het goed, aan de andere kant zijn ze misschien zwel op het stekkie van Van der Sar uit, anders doe je dat niet. Iedereen die daar verantwoordelijk is, heeft met zijn volle verstand Edwin en Marc daar neergezet en als het niet goed gaat zijn er altijd wel mensen die het beter weten. Neem dan de verantwoordelijkheid om dit te bespreken en dat binnenskamers te houden. De onrust, het wijzen naar elkaar en geen goede communicatie kost je misschien wel het kampioenschap.

Arie van Os (voormalig penningmeester van Ajax, red.) geeft Van der Sar er in de krant van langs. Enigszins wel begrijpelijk, alhoewel hij het ook wel een beetje uit emotie zegt. Het is zijn cluppie en ziet dat het niet goed gaat Ach, dat doe ik zelf ook wel eens. Ik roep ook wel eens wat uit emotie, maar ga dan wel met de desbetreffende persoon zitten om naar een oplossing te zoeken.

Arie van Os

Meneer Van Os was al niet te spreken na de finale tegen Manchester United van mei vorig seizoen. Verbolgen was hij dat Ajax met zo’n jonge selectie had aangetreden. De oudere spelers in de finale trokken de kar niet, waren afwezig in hun strijd en het corrigeren van elkaar; daar doelde meneer Van Os op. Ook de boefjes en de schoffies maar ook het belangrijkste – de wil om te winnen ten koste van alles – miste hij.

De selectie van Ajax bestaat nu merendeels uit buitenlandse spelers. Niets ten nadele van dat feit, maar dan moet een buitenlandse speler nog altijd beter zijn dan een Nederlandse speler en dat was in de zo succesvolle jaren zeventig en negentig wel anders. Maar het zegt genoeg; de Nederlanders zijn momenteel niet goed genoeg. Dat blijkt ook het weer uit het niet kwalificeren voor het WK en dat veel Nederlandse voetballers het buitenlandse avontuur kiezen. Misschien wel terecht om je financiële toekomst veilig te stellen, al kom je meestal niet aan spelen toe. En dat is heel pijnlijk, alhoewel ik dus ‘overall’ zie dat er een goede lichting aankomt. Koeman kan aan de bak, heeft toch niets te verliezen en kan het alleen maar goed doen.”

* SONNY SILOOY (1963) is een ExProf. Als speler behaalde hij zijn grootste successen bij Ajax. Hij won onder meer zeven landstitels, vier nationale bekers, de Europacup II, de UEFA Cup, de UEFA Super Cup en de Wereldbeker. In 2000 nam Silooy afscheid van het betaalde voetbal.